NavMenu

Deset velikih kompanija kontrolišu svjetsku potrošnju

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 27.11.2013. 13:27
Komentari
Podeli

Najprodavaniji proizvodi široke potrošnje na globalnom nivou su proizvodi samo deset industrijskih giganata.

Kompanije "Coka-Cola", "Nestle", "General Mills", "Johnson and Johnson", "Kellogs", "Kraft", "Mart", "PepsiCo", "Procter and Gemble" i "Unilever" su carstva koja vladaju našim frižiderima i našim ormarima, navodi se na sajtu Redi koji je napravio kartu najuticajnijih firmi na svjetsku potrošnju.

Najprisutniji proizvodi tokom doručka su Kornfleks i Nescafe, najprodavaniji šampon je "Head and sholder" a gel za tuširanje koji se najčešće koristi je "Dove". Najprodavanija pasta za zube je "Oral B", a farmerice "Diesel". A svi oni su na posredan i neposredan način u vezi sa najutacajnijim svjetskim kompanijama.

Krema za lice "Vichy" na primjer pripada "Loreal"-u, ali koji je 30% u vlašništvu "Nestle"-a. Oranžina je vlasništvo "Dr Pepper Snaple"-a, koja je kćerka kompanija Kadbarija koji je pak u vlasništvu "Krafta".

Dakle svi ovi primjeri pokazuju da su dest nabrojanih industrijskih giganata na posredan i neposredan način povezane sa najprodavanijim proizvodima koji su u svakodnovnevnoj upotrebi širom svijeta.

Zato se treba zapititati da li su takozvana slobodna tržista istinski slobodna ili su slobodni jedino oni koji na njima rade šta im se prohtje, zaključuje se u tekstu objavljenom na sajtu Redi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.