NavMenu

Zapadnom Balkanu 140 mil EUR za razvoj preduzetništva - Osnivanje regionalnog fonda sredinom 2014. godine

Izvor: Beta Utorak, 26.11.2013. 08:15
Komentari
Podeli

Evropska unija podržaće preduzetništvo u regionu Zapadnog Balkana sa 140 mil EUR, kroz regionalni fond koji bi trebalo da počne da radi sredinom naredne godine, izjavila je specijalna savetnica ministra privrede Srbije Ana Trbović.

- Fond će omogućiti dodatne izvore povoljnijeg finansiranja, što je trenutno jedna od glavnih prepreka za razvoj domaće privrede, kao i povećanje konkurentnosti, prije svega malih i srednjih preduzeća - rekla je ona na regionalnoj konferenciji Evropske mreže preduzetništva u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako je objasnila, u fondu će učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i Evropski investicioni fond, a države regiona će manjim dijelom učestvovati sredstvima iz svojih budžeta.

- Srbija je budžetom za narednu godinu već odredila oko 300.000 EUR za učešće u tom fondu - kazala je Trbovićeva i istakla da će korist od tog fonda za domaću privredu biti višestruko veća od budžetskog ulaganja za njegov rad.

Precizirala je da je u pitanju neklasični vid finansiranja, koji ne podrazumijeva zajmove banaka, već ulaganje investicionog fonda u dionice, odnosno suvlasništvo preduzeća, ali i obezbjeđivanje konsultanata za firme.

Trbovićeva je kazala da će novac iz fonda moći da se dobije za preduzetnički kapital, za garancije i tehničku pomoć, ali je dodala da nije određeno koliko će svaka od zemalja iz regiona dobijati sredstava iz fonda.

- Novac će biti dostupan prije svega i malim i srednjim preduzećima, ali dijelom i velikim kompanijama - kazala je ona i navela da će upravljač tog fonda biti privatno preduzeće koje će uskoro biti izabrano i koje će na komercijalnim osnovama da bira koji će projekti dobijati sredstva.

Trbovićeva je kazala da Ministarstvo privrede Srbije očekuje veliko interesovanje za taj vid finansiranja i pozvala klastere i poslovna udruženja da obavijeste firme o tom fondu kako bi projekti bili pripremljeni na vrijeme.

Evropska mreža preduzetništva nastala u okviru Programa za razvoj transparentnosti i inovativnosti i pokazala se kao efikasan instrument za podršku poslovanju malih i srednjih preduzeća u 55 zemalja svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.