NavMenu

Spomen-park Vraca zapušteni čuvar stradalih od zaborava

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.11.2013. 11:19
Komentari
Podeli

Koliko je narodima u BiH bitna prošlost i koliko brinu o svom naslijeđu možda najbolje pokazuje odnos prema Spomen-parku Vraca. Ovaj jedinstveni simbol stradanja građana Sarajeva tokom Drugom svjetskog rata danas je devastirano i zapušteno mjesto.

Iako je tokom posljednjeg rata Spomen-park Vraca pretrpio teška oštećenja, devastacija ovog historijsko-memorijalnog kompleksa je, zbog nebrige vlasti poslije rata, nastavljena.

Gomile smeća, grafitima išarani ostaci zidova tvrđave ali i spomen ploče, slika su današnjeg Spomen-parka Vraca.

Posebno poniženje za žrtve predstavlja svakodnevno skidanje slova njihovih imena sa zidova tvrđave od strane sadašnjih "turista" koji posjećuju park.

Cijeli kompleks je devastiran, oštećena je tvrđava, pojedinačna spomen-obilježja, parkovske površine, plato, stepeništa. Kameni zidovi tvrđave oko ulaznih vrata su porušeni, a imena poginulih, ispisana u atriju tvrđave, skinuta su, dok je kompletna izložbena postavka nestala.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. godine proglasila je Spomen-park Vraca Nacionalnim spomenikom pod zaštitom države. Međutim, od toga nije bilo mnogo koristi.

Izgrađen kako bi sačuvao od zaborava stradale, ali opominjao nove generacije na pogubnosti fašizma, ovaj kompleks prepušten je sam sebi. Do sada je bilo nekoliko pokušaja njegove sanacije i obnove. Čak su postavljene nove ploče i biste, ali tvrđava nikada nije obnovljena. Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da je Spomen-park Vraca podijeljen međuentitetskom linijom, pa se jedan dio kompleksa nalazi u Federaciji BiH, a drugi je u nadležnosti Republike Srpske.

Inače, Spomen-park Vraca napravljen je u staroj austrougarskoj tvrđavi izgrađenoj u 19. vijeku na obroncima planine Trebević, nedaleko od Sarajeva. U toku Drugog svjetskog rata nacisti su na Vracama napravili stratište gdje su vršili masovna strijeljanja i vješanja nevinih Sarajlija.

Na zidovima tvrđave, u pokušaju da ih spase od zaborava, građani Sarajeva su 1981. godine upisali imena 9.091 svog sugrađana koji su stradali kao žrtve fašističkog terora. Među njima, a na tom mjestu, sahranjeni su i sarajevski borci antifašisti: Vladimir Perić Valter, Slaviša Vajner Čiča, Slobodan Princip Seljo, Bane Šurbat, Adem Buč, Mustafa Dovadžija, Radojka Lakić...

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala www.slobodnaevropa.org od 24.11.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.