NavMenu

I u BiH se proizvode karamele - "Kondisa" iz Ilijaša prva firma koja pravi ovaj slatkiš

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.11.2013. 09:16
Komentari
Podeli

Karamele se proizvode i u Bosni i Hercegovini, i to od prije šest mjeseci, a pravi ih firma "Kondisa" iz Ilijaša, koja se bavi proizvodnjom i petit-keksa, rahat-lokuma, želea, čajnih kolutića...

- Dugo godina se porodično bavimo pekarstvom, pa smo jednog dana odlučili da pokrenemo vlastitu proizvodnju, što se pokazalo uspješnim. Htjeli smo napraviti nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi, a s obzirom na to da je BiH siromašna kada je u pitanju ova proizvodnja, došli smo na ideju da osnujemo ovo preduzeće. U realizaciju naše ideje krenuli smo 2007. godine, a naši prvi proizvodi izašli su na tržište u junu 2008. godine - ispričao je Samir Rondić, direktor "Kondise".

Prvi proizvod, dodaje, bio je petit-keks koji je i danas njihov glavni i najbolje pradavan proizvod. Uspjeti na tržištu i izboriti se za svoje mjesto, kazao je, nije bilo nimalo lako, stoga se i ukazala potreba da plasiraju novi proizvod - karamele raznih vrsta okusa: mliječna, od kokosa, čokolade, lješnika.

- Iako smo jedini u BiH koji se bave proizvodnjom karamela, nije lahko izboriti se sa stranom konkurencijom, sa proizvodima na koje su potrošači već navikli, ali tek je početak i nadamo se da će vremenom biti bolje. Međutim, mi nećemo stati na ovome i uskoro planiramo da ubacimo još jedan novi proizvod, ali o tom-potom - istakao je Rondić.

Postupak pravljenja

Inače, petit se pravi od brašna, šećera, biljnih masnoća, aroma, aditiva, mlijeka u prahu. To se sve pomiješa u mašini koja ima mikser, nakon čega se izmiješa desetak minuta i onda ide na liniju za proizvodnju.

- Kada tijesto bude gotovo, ono se izreže u oblik gotovog petit-keksa, nakon čega ono prolazi kroz peć. U peći se zadržava oko pet minuta, nakon čega ga mašina izbacuje i keks kako izlazi sam se slaže - objasnio je Rondić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.