NavMenu

Hidropotencijal srednjeg toka Drine veliki - Gradnja elektrana moguća uz harmonizaciju sa prostorom i stanovništvom

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.11.2013. 10:17
Komentari
Podeli

(Foto: eKapija)

U Bratuncu je na javnoj trbini razgovarano o temi "Hidroenergetski projekat Srednja Drina i njegov utjecaj na životnu sredinu".

Građanima, predstavnicima lokalnih vlasti, turističkim organizacijama i svim zainteresiranim, stručnjaci iz ove oblasti predstavili su prednosti i mane izgradnje hidroelektrana duž srednjeg toka rijeke Drine, javlja BHRT.

- Radi se o izuzetnoj šansi da se pažljivim vođenjem ovog projekta od početka, a to znači da budu svi informisani o svemu što ih se tiče, dođe do rješenja koje će na 15-20 godina omogućiti zapošljavanje 15.000 -20.000 ljudi - kazao je Tarik Kupusović iz Zavoda za hidrotehniku Sarajevo.

Dejan Vučković iz Instituta Jaroslav Černi kazao je da je u najnovije vrijeme Institut uradio idejno rješenje o hidroelektranama na srednjoj Drini i ukazao da tu postoji veliki potencijal koji je isplativ i treba ga iskoristiti, ali uz harmonizaciju sa korisnicima i prostorom.

Plan za relizaciju ovog projekta izazavao je različita mišljenja u javnosti. U lokalnim zajednicama gdje bi se gradile hidroelektrane očekuju detaljne stručne analize, jer ne žele da dovedu u pitanje opstanak stanovništva u priobalnom području.

(Foto: Eps.rs)

- Naš osnovni cilj je da se grade hidrocentrale, ali da ne dođe do raseljavanja stanovništva, jer već duži period i na području naše opštine i svih opština regije Birač trend raseljavanje je pristutan zbog ekonomske situacije - kaže Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Zdravko Krsmanović, predsjednik Udruženja Euroregija Drina, kaže da neće biti dozvoljeno da i jedan čovjek iseli ako to on ne želi.

- Sada je trenutno raspoloženje i u Bratuncu i u Srebrenici i Ljuboviji da su protiv objekta sa ovolikim iseljavanjem stanovništva. To ove lokalne zajednice neće dopustiti, a "Euroregija Drina" će ih apsolutno podržati - istakao je Krsmanović.

Stručnjaci Zavoda za hidrotehniku i Instituta za vodoprivredu iz Beograda poručili su u Bratuncu da je hidroenergetski potencijal rijeke Drine evidentan i ogroman, ali da nije iskorišćen. Kroz istoriju su urađena brojna istraživanja o mogućnosti izgradnje hidroelektrana na srednjem toku Drine, a potvrđeno je da bi te hidroelektrane najbolje bilo graditi od akumulacionog jezera u Zvorniku do hidroelektrane Bajina Bašta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.