Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.11.2013.| 14:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevska "Dvadesetorica" za beogradski Geozavod - Bogat muzičko-kulturni program na festivalu "Sarajevo, ljubavi moja" u prestonici Srbije

Dvadesetorica

Festival "Sarajevo, ljubavi moja", okuplja više od 100 učesnika koji će predstaviti savremenu sarajevsku kulturu kroz debate, filmske projekcije, izložbe, performanse, sarajevsku kuhinju i muziku, i odvija se od 28. do 30. novembra u "Mikser House"-u u Beogradu. U fokusu će biti sanacija zgrade Beogradske zadruge u Savamali, poznatije kao Geozavod, a na tragu obnove sarajevske Gradske vijećnice, kao i dinamično stvaralaštvo u oblasti filma i dizajna, čiji će glavni protagonisti ukrstiti iskustva iz dve vibrantne kulturne scene – sarajevske i beogradske.

"Čaršijske priče", razgovori koji se odvijaju svakog dana od 18 časova, staviće u prvi plan tri društveno relevantne teme. Prvog dana tribina "Obnova i zaštita" tretira priču u čijem središtu su sudbine dvije ikonične zgrade – Gradske vijećnice u Sarajevu i Beogradske zadruge u Savamali. Uzroci njihovog razaranja su različiti, kao i put do rekonstrukcije, ali ono što ih povezuje jeste arhitektonski i društveni značaj za gradove u kojima se nalaze. Razgovor je ujedno i početak inicijative za prikupljanje sredstava za obnovu krova zgrade nekadašnjeg Geozavoda, u saradnji sa Pravosudnom akademijom u Beogradu. Kao podršku Beograđanima, svoj honorar za nastup na festivalu će donirati sarajevska grupa "Dvadesetorica". Moderator diskusije će biti Nedžad Mulaomerović, jedan od članova "Dvadesetorice", arhitekta, uključen u projekat rekonstrukcije zgrade Gradske vijećnice. Pored njega će u razgovoru učestvovati: Edo Hozić, direktor Bijenala savremene umetnosti u Konjicu, Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava i organizator festivala "Dani Sarajeva", Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije smeštene u zgradi nekadašnjeg Geozavoda, Nebojša Glišić, arhitekta, autor studije izvodljivosti rekonstrukcije zgrade Beogradske zadruge, Aleksandra Šević, arhitekta, autor projekta rekonstrukcije krova i fasade zgrade Beogradske zadruge, Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda.

Druga tribina, pod nazivom "Dizajniraj mi stvarnost" ispituje kretanja na sarajevskoj dizajn sceni i poziciju industrijskog dizajna u odnosu na modnu i grafičku scenu, kao i šta je zajednički imenitelj za dizajnere u Beogradu i Sarajevu. Biće predstavljeni i uspešni primjeri preduzetništva u dizajnu, kao i moduli saradnje u regionu i potencijali zajedničkih internacionalnih nastupa. Učesnici tribine su: Sanja Planinić, osnivač SOS dizajn festivala, Saša Škorić, grafički dizajner, Neira Sinanbašić, industrijski dizajner, Emina Huskić, modni dizajner, prof. Salih Teskeredžić, šef katedre za industrijski dizajn na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu, Vedran Mujagić, grafički dizajner i član benda "Dubioza kolektiv", Marko Radenković, osnivač dizajn inkubatora "Nova Iskra", Jelena Matić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Slavimir Stojanović, grafički dizajner i osnivač brenda "Futro". Diskusiju moderiraju: Bojan Hadžihalilović, čuveni sarajevski grafički dizajner, osnivač agencije "Fabrika" i Maja Lalić, arhitekta, osnivač beogradske organizacije "Mikser".

Tribina "Film ili smrt" se realizuje saradnji sa Festivalom autorskog filma u Beogradu i Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i istražuje tajne uspeha svetski priznate sarajevske filmske scene, kao i odnos autorskog filma i velikih produkcija, i isputuje mehanizme razvoja regionalnog filma u vremenima krize: koja je uloga festivala i filmskih udruženja, kako do kulturne strategije i održivih mehanizama finasiranja. Učesnici tribine su: Srđan Vuletić, reditelj, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Pjer Žalica, reditelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Šejla Kamerić, umetnica, Jovan Marjanović, predstavnik BiH u Eurimage, Amra Bakšić Čamo, osnivač "Cinelink"-a, predsednica Udruženja filmskih radnika, Adis Đapo, producent, Branislav Trifunović, glumac, Gorčin Stojanović, reditelj. Diskusiju moderiraju: Srđan Vuletić i Srdan Golubović, reditelj i osnivač Festival autorskog filma, Beograd.

Filmska i dizajn scena

Projekcije filmova 16 mladih sarajevskih autora odvijaće se tokom sva tri dana festivala na glavnoj bini "Mikser House"-a. Projektovaće se neka od najzapaženijih ostvarenja nove sarajevske filmske scene sa Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, selektora Srđana Vuletića.

Sarajevska dizajn scena biće predstaljena u vidu dve izložbe. Platforma SOS dizajn festivala donosi radove 15 talentovanih mladih industrijskih i grafičkih dizajnera iz čitave Bosne i Hercegovine. "Slikovni rječnik turcizama", autorke Iman Gavrankapetanović sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, čiji je mentor Bojan Hadžihalilović, sastoji se od 40 slikovnih prikaza turcizama koji su prisutni u svakodnevnom govoru. Upoznaćemo se sa originalnim značenjem pojedinih turcizama kao što su ćeif, rahat, sevdah, aferim, akšam, koji su predstavljeni na vizuelno atraktivan način.

Posetioci će se upoznati sa sarajevskim modnim dizajnom kroz prodajnu festivalsku postavku u okviru prodavnice balkanskog dizajna u Mikser House-u, a autorski brendovi među kojima su "Roza koza", "Jare", "she:you", "Rukom", "Molimao", "Designgoods", "Sasa design", "Citoyenne K", i dr., predstaviće se i kroz modne performanse i radionice za decu i odrasle.

Bogat muzički program donosi koncert miljenika regionalne publike – "Letu štuke", kultnog rokenrol benda "Bombaj štampa", DJ/VJ dvojca iz "Dubioza kolektiva" – "Diskobajagi", kao i nastupe sarajevske društveno-angažovane muzičke atrakcije "Dvadesetorica", koja će svoj honorar donirati za rekonstrukciju krova Geozavoda, i grupe "Skroz", koju su osnovali nekadašnji članovi "Zabranjenog pušenja" i "Top liste nadrealista".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.