NavMenu

RiTE "Ugljevik" proizvela 101,4% ukupno planirane proizvodnje za 2013. godinu

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.11.2013. 13:51
Komentari
Podeli

Preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) "Ugljevik" okosnica je privrede Republike Srpske, jer proizvodi trećinu električne energije u Srpskoj, a u posljednjih nekoliko godina nivo proizvodnje neprestano raste, rekao je izvršni direktor za tehnička pitanja Dragan Miljanović, prenosi Pan Radio.

On je naglasio da je u ovom elektro-energetskom gigantu prošla godina završena sa rekordnom proizvodnjom kada je riječ o proizvodnji električne energije, ali i proizvodnji uglja.

Miljanović je podsjetio da je ovo preduzeće u posljednje četiri godine uložilo 135 mil KM u rekonstrukciju kotla, zamjenu elektro-postrojenja, rudarsku opremu i slično, a ove godine urađena je i automatizacija bloka termoelektrane.

Miljanović je podsjetio da je u rekordnom roku od 60 dana urađen posao automatizacije što nijedna termoelektrana u okruženju nije uspjela uraditi.

Za sljedeću godinu Miljanović je najavio projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje vrijedan 250 mil KM koji bi trebalo da bude završen do 2015. godine, za koji je japanska Vlada odobrila kredit, te projekat rekonstrukcije elektrofiltera vrijedan 20 mil KM, koji će RiTE finansirati iz sopstvenih sredstava.

Miljanović je napomenuo da je ove godine, zaključno sa današnjim danom, RiTE proizvela 101,4% ukupno planirane proizvodnje za ovu godinu, te dodao da ovo preduzeće posluje pozitivno i pored velikih ulaganja u ovoj godini i malo dužim remontom.

Prošle godine RiTE je proizvela rekordnih 1.876 gigavat-časova, a ove godine se očekuje proizvodnja od 1.620 gigavat časova električne energije.

- To jeste manje u odnosu na prošlu godinu, ali moramo reći da smo ove godine imali remont od 60 dana, a prošlogodišnji je završen za 35 dana - rekao je Miljanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.