NavMenu

Uspješna prva godina izgradnje autoputa od Prnjavora do Doboja - U 2014. kreću radovi na dionici od Prnjavora do Banja Luke i petlji Mahovljani

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 21.11.2013. 09:51
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Konzorcijum "Integral inženjeringa" iz Laktaša i "Granita" iz Skoplja uspješno je priveo kraju prvu od tri godine predviđene za izgradnju dionice autoputa od Prnjavora do Doboja, rekao je direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić.

Topić je rekao da je izvođač, istovremenim radovima iz oba pravca, iz Doboja i iz Prnjavora, uspio da probije trasu i kompletnu dužinu od 36,6 kilometara pripremi za dalje, konkretne radove.

- Osim formiranja poprečnog profila autoputa, površinskog iskopa humusa i temeljnog tla, kao i ugradnje geotekstila, izvođač je u proteklom periodu uspješno započeo izgadnju nasipa, regulaciju vodotoka, kao i izmještanje elektroinstalacija i ostale komunalne infrastrukture u trasi autoputa - naglasio je Topić.

Osim toga, započeta je i izgradnja objekata, odnosno mostova, podvožnjaka i nadvožnjaka, među kojima je najveći i najznačajniji most preko rijeke Bosne.

Na izgradnji autoputa u prvoj godini radova angažovano je oko 700 radnika, od kojih 600 sa područja Prnjavora, Dervente, Doboja, Prijedora i Banja Luke.

Tu su ubrajaju se svi oni koji su direktno ili indirektno povezani sa gradnjom autoputa.

Osim radnika "Integral inženjeringa" i "Granita", izgradnja autoputa donijela je posao i "Elnosu" iz Banjaluke, "Geokopu" iz Dervente, "Građprometu" iz Doboja, Udruženju prevoznika Republike Srpske, "ŽGP" Sarajevo, "Integri" iz Banjaluke, "Prijedorputevima", "Izgradnja inženjeringu" iz Banjaluke, "Gradipu" iz Prnjavora, "MG Mindu" iz Mrkonjić Grada i Građevinskim radovima "Miljković" iz Banjaluke.

Osim toga, kao dobavljači određene robe i usluga angažovana su i preduzeća "Komerc mali", "Metaleks", "Eurogrand", "Domuz trans", "Kitić kompanija", Kuća zdravlja "Dr Marjanović", "Petrograf štamparija" i "Leburić".

- Veći obim posla očekuje se u narednoj godini, kada bi, uporedo sa radovima na dionici od Prnjavora do Doboja, trebalo da započne i izgradnja druge dionice, od Prnjavora do Banja Luke, odnosno petlje "Mahovljani", na spoju sa autoputem Gradiška–Banja Luka - rekao je Topić.

On je podsjetio da je kao najpovoljniji izvođač radova izrade glavnog projekta i izgradnje autoputa Banja Luka–Doboj, dionica Banja Luka–Prnjavor, proljetos, putem javnog konkursa, izabran konzorcijum "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, čija je ponuda iznosila 158 mil EUR.

Ugovor sa izabranim izvođačem trebalo bi da bude potpisan odmah poslije finalizacije kreditnog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom.

- Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog ugovora o kreditiranju sa EIB, zeleno svjetlo dalo je i Predsjedništvo BiH, a ovih dana očekuje se konačna odluka parlamenata Republike Srpske i BiH, poslije čega bi bili stvoreni svi uslovi za početak radova i na ovoj dionici autoputa - istakao je Dušan Topić.

Rok za završetak radova je tri godine poslije potpisivanja ugovora sa izvođačem radova.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 21. novembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.