NavMenu

BiH dobija 5 mil USD za projekte ublažavanja klimatskih promjena

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.11.2013. 09:13
Komentari
Podeli

Bosni i Hercegovni će biti odbreno 5 mil USD za projekte ublažavanja i adaptacije na klimatske promjene, dogovoreno je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC COP19), koja se održava u Varšavi u Poljskoj, javlja portal Indikator.ba.

Sredstva, koja finanasira svjetski Fond za zaštitu životne sredine(GEF), trebala bi da budu operativna naredne godine, saopštilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS).

Resorna ministrica Srebrenka Golić obratila se juče na ovom skupu u ime delegacije BiH, koja boravi u Poljskoj na poziv UN i sekretarijata konferencije, koji su i snosili sve troškove.

Konferenciju je otvorio generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun

BiH je jedna od zemalja koja ispunjava sve obaveze prema Konveciji o klimatskim promjenama u smislu izvještavanja i učešća u radu konferencija, čime je pokazala da želi aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je zaduženo u ime BiH za provođenje Konvencije, a Golić je podsjetila da je BiH uradila drugi Nacionalni izvješataj o klimatskim promjenama, te Stragegiju niskokarbonskog razvoja i adapatacije na klimatske promjene.

Na marginama Konferencije održava se i ministarski dijalog na kojem se razgovora o dugoročnom modelima finasiranja.

U planu je da se za ubalažavanje klimatskh promjenau svijetu do 2020. godine izdvaja 100 mlrd USD godišnje.

Ministrica Golić učestovala je i na večeri koje je za šefove delegacija organzovao predsjednik Poljske, a na marginama skupa održani su i brojni bilateralni sastanci sa predstvanicima zemalja regiona.

Na 19. Svjetskoj konferenciji o klimi, koja se zvršava u petak, 22. novembra, učestvuje oko 12.000 delegata iz 192 zemlje i međunarodne organizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.