NavMenu

Srbiji odobrena prva tranša kredita od 200 mil USD za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi

Izvor: Novosti Srijeda, 20.11.2013. 14:16
Komentari
Podeli

Prvih 200 mil USD kredita iz Razvojnog fonda Abu Dabija trebalo bi uskoro da "stignu" u Srbiju. Polovinu ovog iznosa otplaćivaće Srbija, na ime kredita za razvoj navodnjavanja, a polovinu srpski poljoprivrednici koji će kroz zajam kupovati savremenu mehanizaciju.

Prema riječima Mlađana Dinkića, zamjenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Fond je Srbiji već poslao prijedlog ugovora koji Vlada Srbije treba da prihvati, a potom da se ugovor ratifikuje u Skupštini.

- Prva tranša od 100 mil USD bila bi korišćena za sisteme za navodnjavanje na 13 lokacija, prije svega u Vojvodini i Mačvi. A prilikom boravka u Abu Dabiju, dogovorena je i tranša od 100 mil USD za povoljne kredite poljoprivrednicima širom Srbije - ističe Dinkić.

Vlada Srbije se, sa Razvojnim fondom Abu Dabija, krajem marta, dogovorila o investicijama od 400 mil USD. Polovina ove sume je bila namijenjena za razvoj navodnjavanja, a ostatak za povoljno kreditiranje poljoprivrednika.

Zajam od prvih 100 mil USD iz Razvojnog fonda Abu Dabija biće odobren na 20 godina, pri čemu se prvih pet godina neće otplaćivati glavnica. Kamatna stopa, prema ranijim najavama, biće 2,5%. Ovim kreditom trebalo bi da se 25.000 hektara plodnog zemljišta pokrije najsavremenijom opremom za navodnjavanje.

Dvije opštine iz regiona Mačve, Šabac i Bogatić, prve su uradile studije izvodljivosti projekta, tako da bi, prema najavama, četvrtina novca iz prve tranše, oko 22 mil EUR, bila usmjerena upravo u ovaj region za navodnjavanje oko 8.000 hekatara.

Rade u 59 zemalja svijeta

Razvojni fond Abu Dabija postoji od 1971. godine, sa ciljem da finansira razvojne projekte u zemljama u razvoju. Kredite i donacije plasira u ime vlade Abu Dabija. Ukupna vrijednost dosadašnjih zajmova, donacija i investicija koje je u protekle četiri decenije plasirao Fond i vlada Abu Dabija dostiže 9,5 mlrd USD za 325 razvojnih projekata u 59 zemalja širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.