NavMenu

Gradiće se hidroelektrana na Spreči - Čeka se ekološka dozvola za projekat vrijedan 4 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 20.11.2013. 16:09
Komentari
Podeli
Na rijeci Spreči između federalne opštine Gračanica i opštine Petrovo u Republici Srpskoj planirana je izgradnja prve mini hidrocentrale, u šta će preduzeće "EEH-Hidroenergija" iz Gračanice u naredne tri godine investirati 4 mil KM, javlja sarajevski portal "Klix.ba".

Trenutno se radi na dobijanju ekološke dozvole, poslije čega slijedi projektovanje centrale i javna rasprava na kojoj će zainteresovani iznijeti primjedbe.

Mišljenje o ovom projektu dali su u srijedu (19. novembar 2013.) u Petrovu stanovnici ove lokalne zajednice, investitor, predstavnici Tuzlanskog kantona i poljoprivrednici iz Petrova, čije su njive u blizini buduće elektrane.

Investitor će u okviru projekta očistiti 700 metara korita rijeke Spreče i urediti obje njene obale u toj dužini.

"Klix" piše da je najavljena i sanacija oštećenog mosta na putu Petrovo - Donja Orahovica, a dvije opštine imaće i koncesionu naknadu.

Direktor "EEH-Hidroenergija" Edin Osmanović izjavio je da će to preduzeće redovno održavati riječno korito i da je firma spremna da sa opštinama Gračanica i Petrovo nakon izgradnje elektrane kandiduje IPA fondovima EU kompletno uređenje korita Spreče.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković smatra da u realizaciji ovog projekta "neće biti nikakvih problema" i da će opštine Petrovo i Gračanica dobiti proizvodni subjekat koji će podržati budžete BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i opština Petrovo i Gračanica.

Skupština opštine Petrovo 11. jula dala je saglasnost za izdavanje prethodne vodne saglasnosti preduzeću "EEH-Hidroenergija" radi izgradnje protočne mini hidroelektrane na Spreči, koja je međuentiteska linija između Republike Srpske i FBiH, odnosno opština Petrovo i Gračanica.

Odbornici su tada od investitora zatražili garanciju da neće biti plavljeno obradivo zemljište u Sprečanskom polju, na području opštine Petrovo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.