NavMenu

U nekim sokovima fabrike "Takovo" manji udio voća od deklarisanog

Izvor: eKapija Utorak, 19.11.2013. 13:45
Komentari
Podeli

Kod tri proizvoda voćnih sokova kompanije "Takovo" Gornji Milanovac, iz Srbije, utvrđeno je da sadrže oko 50% manje sadržaja voća od referentne vrijednosti, javlja RTV "Slon".

Radi se o sokovima: breskva kašasti nektar, pakovanje od 1 litra, s rokom trajanja do 15. oktobra 2014. godine; jabuka bistri nektar, pakovanje od 1 litra, s rokom trajanja do 9. oktobra 2014. godine i koktel kašasti nektar, pakovanje od 1 litra, s rokom trajanja do 26. septembra 2014. godine, saopćeno je danas iz Inspektorata RS-a.

Ipak, ove sporne pošiljke nisu bile ni puštene u promet, a Inspekcija za hranu Republike Srpske će uvozniku naložiti da izvrši njihovo uništavanje.

Ispitivanjem količine, odnosno procenta soka u gotovom proizvodu, izvršeno je nakon što su se pojavile informacija da se na tržištu Republike Srbije, u prometu nalaze voćni sokovi u kojima je udio voća značajno manji od deklarisanog.

Iz tog razloga je i Inspekcija za hranu Republike Srpske u proteklom mjesecu intenzivirala kontrole prilikom uvoza i vršila dodatna uzorkovanja.

Analizirani su i proizvodi proizvođača "Nectar" Bačka Palanka, Srbija; "Fresh" Subotica, Srbija; "Jamnica" DD Zagreb, Hrvatska i "Pivovarna union" Ljubljana, Slovenija, za koje je analizom utvrđeno da su ispravni i da udio voća odgovara deklarisanom.

Uzorkovanje je vršeno sistemom procjene rizika, a sve uzorkovane pošiljke uskladištene su kod uvoznika ili distributera i zabranjeno je njihovo puštanje u promet do dobijanja rezultata analize.

Uzorci su poslani ovlaštenoj laboratoriji u Beogradu i do sada su dostavljeni rezultati za 11 uzoraka od čega je u pomenuta tri slučaja potvrđeno da sadržaj voća nije bio u skladu sa deklarisanim.

U narednim danima očekuju se i rezultati i preostalih analiza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.