Izvor: eKapija | Utorak, 19.11.2013.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH nastavlja privredne aktivnosti u okviru CEFTA-e - Uskoro bilateralni sporazum sa Albanijom u oblasti poljoprivrede

(Foto: b)
U okviru CEFTA sporazuma, kao zemlja, Bosna i Hercegovina je postigla mnogo i ti rezultati su vidljivi od strane privrednih subjekata u BiH, kazala je juče zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević - Dizdarević, izvještava "Klix.ba".

Govoreći uoči otvaranja "CEFTA Week 2013", Salkičević-Dizdarević istakla je da su, tokom predsjedavanja BiH CEFTA-om u 2013. godini, prednosti bile dijagonalna kumulacija projekta, koja obezbjeđuje BiH da sa širokog prostora zemalja CEFTA-e uvozi repromaterijal za dalju proizvodnju, a potom da te proizvode izvozi kao bosanskohercegovački proizvod.

- Za zemlje koje nisu članice Evropske unije, jako je bitno da posluju na najbolji mogući način za vlastite privredne subjekte, a da pritom ne narušavaju dosad preuzete obaveze sa raznim potpisanim međunarodnim sporazumima -kazala je Salkičević-Dizdarević.

Napredak koji je BiH kao zemlja predsjedatelj postigla jeste transparentnost u vrsti promocije za određene vrste trgovinskih politika, rekla je Salkičević-Dizdarević, dodavši da će napori BiH u okviru CEFTA sporazuma biti "krunisani" ove sedmice, nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Albanijom, a koji se odnosi na poljoprivredne proizvode.

- Ako poredimo trgovinske bilanse za zemlje CEFTA-e u odnosu na prethodni period kada je Hrvatska bila članica CEFTA-e, najviše je pogođen dio poljoprivredne proizvodnje, odnosno mlijeko i mliječna industrija. S obzirom na to da je još rano govoriti o konkretnim statističkim podacima, jer Hrvatska je s 1. julom postala punopravna članica EU, mislim da bi bilo realno očekivati da će tek s početkom naredne godine moći pokazati realan bilans stanja izvoza i uvoza - istakla je Salkičević-Dizdarević, komentarišući izlazak Hrvatske iz CEFTA sporazuma.

CEFTA sporazum je važno sredstvo za ekonomski rast, za efikasnu razmjenu iskustava i praksi i naučene lekcije za sve one koji su uključeni u nju, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za BiH Peter Sorensen.

Sve zemlje članice CEFTA-e su otvorene i male ekonomije, i slobodna trgovina među njima otvara im mogućnosti da podignu svoju konkurentnost i naprave potrebne reforme, koje će ih pripremiti za pristupanje EU.

- EU podupire CEFTA sporazum od njegovog postanka i to smo radili kako kroz tehničku podršku, tako i kroz autonomne trgovinske mjere, kojima je otvoreno tržište EU za ove zemlje i prije njihovog pristupanja EU - rekao je Sorensen, izrazivši zadovoljstvo predsjedanjem BiH CEFTA-om, te izrazivši nadu da će imati priliku i u budućnosti kvalitetno sarađivati sa zemljama CEFTA sporazuma.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) veoma je zadovoljno "CEFTA Week"-om i onim što očekuje od njega, rekao je Sanjin Arifagić, šef odsjeka za privredni i društveni razvoj RCC-a.

- Ono što očekujemo i čemu se radujemo je i dogovor između zemalja ove regije o usvajanju strategije jugoistočne Evrope 2020. Nadamo se da će to značiti novi početak za sve zemlje naše regije - rekao je Arifagić.

- Nadamo se da će ova godina označiti prekretnicu u tome da ćemo uspjeti sve zemlje regije pojedinačno, ali i zajedno, da identifikujemo sva područja koja možemo izgraditi zajedničkim pristupom i koji će nas odvesti bliže evropskom prosjeku kojem svi stremimo.

"CEFTA Week 2013." održava se 18. i 19. novembra u hotelu "Bristol" u Sarajevu, gdje učesnici imaju priliku da se na panel diskusijama i putem prezentacija upoznaju sa svim problemima, izazovima, te iskustvima sa kojima se susreću zemlje članice CEFTA sporazuma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.