NavMenu

BiH protiv izvoznih olakšica Hrvatskoj, Srbija za razgovore

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 19.11.2013. 16:16
Komentari
Podeli
Spoljnotrgovinska komora BiH (STKBiH) čvrsto podržava stav vlasti te zemlje da Hrvatska kao članica EU, ne može uživati iste pogodnosti u trgovini s državama-članicama CEFTA-e kao kada je bila njen član, istaknuto je na jučerašnjem sastanku CEFTA -e u Sarajevu.

Na sastanku, povodom početka predsjedavanja BIH CEFTOM, rečeno je i da je Privredna komora Srbije spremna da razgovara o hrvatskim povlasticama, kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje.

Predsjednik STKBiH Ahmet Egrlić izjavio je kako je Hrvatska izlaskom iz CEFTA-e, zbog članstva u EU izgubila pravo na bescarinski izvoz u članice CEFTA i da tu nema prostora za nove zahtjeve.

- Hrvatska je sada članica EU i ni na koji način ne može biti oslobođena (carina) i biti dovedena u poziciju da na jedan nelojalan način naruši stanje u regiji zemalja CEFTA-e - kazao je Egrlić.

Dodao je kako u STKBiH očekuju da pregovarački tim BiH ne popusti zahtjevu EU, koja traži da se Hrvatska oslobodi carinskih barijera pri uvozu u BiH, odnosno da se i na nju po automatizmu počnu primjenjivati odredbe već postojećih trgovinskih ugovora.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije, Zoran Bojović, je s druge strane smatrao da postoji prostor za razgovore i o tom pitanju jer je to u interesu i CEFTA-e i EU.

- Srbija je zauzela stanovište, da će sve te zahtjeve razmotriti na odgovarajući način i donijeti zaključke koji će omogućiti i Srbiji i Hrvatskoj i zemljama CEFTA-e da napreduju - rekao je Bojović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.