Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 19.11.2013.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH protiv izvoznih olakšica Hrvatskoj, Srbija za razgovore

Spoljnotrgovinska komora BiH (STKBiH) čvrsto podržava stav vlasti te zemlje da Hrvatska kao članica EU, ne može uživati iste pogodnosti u trgovini s državama-članicama CEFTA-e kao kada je bila njen član, istaknuto je na jučerašnjem sastanku CEFTA -e u Sarajevu.

Na sastanku, povodom početka predsjedavanja BIH CEFTOM, rečeno je i da je Privredna komora Srbije spremna da razgovara o hrvatskim povlasticama, kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje.

Predsjednik STKBiH Ahmet Egrlić izjavio je kako je Hrvatska izlaskom iz CEFTA-e, zbog članstva u EU izgubila pravo na bescarinski izvoz u članice CEFTA i da tu nema prostora za nove zahtjeve.

- Hrvatska je sada članica EU i ni na koji način ne može biti oslobođena (carina) i biti dovedena u poziciju da na jedan nelojalan način naruši stanje u regiji zemalja CEFTA-e - kazao je Egrlić.

Dodao je kako u STKBiH očekuju da pregovarački tim BiH ne popusti zahtjevu EU, koja traži da se Hrvatska oslobodi carinskih barijera pri uvozu u BiH, odnosno da se i na nju po automatizmu počnu primjenjivati odredbe već postojećih trgovinskih ugovora.

Savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije, Zoran Bojović, je s druge strane smatrao da postoji prostor za razgovore i o tom pitanju jer je to u interesu i CEFTA-e i EU.

- Srbija je zauzela stanovište, da će sve te zahtjeve razmotriti na odgovarajući način i donijeti zaključke koji će omogućiti i Srbiji i Hrvatskoj i zemljama CEFTA-e da napreduju - rekao je Bojović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.