Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.11.2013.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu počeo CEFTA Week

Sarajevo

U okviru sedmice CEFTA, koja se održava u Sarajevu, predstavnici zemalja članica CEFTA sporazuma razgovaraće na stručnom nivou o tehničkim barijerama u trgovini, necarinskim barijerama i trgovini uslugama, rekao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmed Egrlić otvarajući "CEFTA Week".

- Cilj nam je da što bolje i kvalitetnije zaštitimo interese članica CEFTA-e u smislu lakšeg i prohodnijeg kretanja robe do tržišta u regionu CEFTA. VTK u potpunosti podržava pregovarački tim BiH u smislu da se ne dozvoli Republici Hrvatskoj da po tradicionalnoj trgovini bude oslobođena carinskih barijera. Hrvatska je izašla iz regiona CEFTA-e, sad je članica EU i ni na koji način ne može na nelojalan način narušiti stanje u regionu CEFTA - naglasio je Egrlić.

Predstavnik komorskog sistema Srbije Zoran Bojović istakao je da je zadatak učesnika da razmotre sva pitanja od zajedničkog interesa, te da utvrde prostor na kojem će biti dalje unapređivana saradnja.

- Tog prostora ima dosta i izuzetno je važno da mi zajedno nastupimo na trećim tržištima i da probamo uskladiti naše napore da svi zajedno idemo napred. Sve članice CEFTA-e su spremne da sarađuju i sam današnji susret je signal da vidimo put saradnje kao izuzetno prespektivan - poručio je Bojović.

Forum privrednih komora CEFTA biće održan u toku današnjeg i sutrašnjeg dana u prostorijama VTKBiH, a sve u okviru "CEFTA Week".

CEFTA je Srenjoevropski ugovor o slobodnoj trgovini, a trenutno ga čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Srbija i UNMIK/Kosovo. Prije ulaska u EU, u CEFTA su bili i Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.