Izvor: Investitor | Četvrtak, 30.11.2006.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo - Predstavljen projekat elektronske vlade

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, šef Delegacije Evropske komisije (EC) u BiH Dimitris Korkoulas i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Stefan Priesner prezentirali su novi projekt elektronske vlade (eVlade), koji će biti realiziran u partnerstvu međunarodnih organizacija i domaće vlasti.

Svi učesnici su se složilli da je efikasna upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u javnom sektoru prepoznata kao ključna komponenta dugoročnog razvoja BiH.

Prva komponenta projekta će se fokusirati na razvoj sveobuhvatnog sistema eVlade u Vijeću ministara BiH, s obzirom na izraženu potrebu efikasnosti njegovih struktura i procesa. Druga komponenta projekta je razvoj i realizacija sistema za upravljanje grant sredstvima u Ministarstvu finansija u BiH i njegovim resornim partnerima na entitetskom nivou. Ovaj sistem će podržati napore BiH na strateškom planiranju.

Terzić je kazao da Plan realizacije projekta eVlade obuhvata projekat eVlade u Vijeću ministara BiH u iznosu od 1,6 miliona EUR, koji sadržava nekoliko komponenti. Te komponente su integralna mreža Vijeća ministara BiH, jedinstveni web portal Vijeća ministara BiH, integrirani sistem sigurnosti, integralan e-mail sistem, integralna razmjena dokumenata i arhiviranje, te interni sistem za kolaboraciju i zajednički rad.

Druga faza projekta, u iznosu od milion EUR će, prema Terzićevim riječima, obuhvatiti napredni sistem za upravljanje i arhiviranje dokumenata, digitalno arhiviranje, dvosmjerne web portale za različite institucije, sistem za podršku odlučivanju za sjednice Vijeća ministara BiH, te video conference centre u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.