NavMenu

Kupovina talgo vozova bila greška?

Izvor: eKapija Petak, 15.11.2013. 12:09
Komentari
Podeli

(Foto: Milica Stevuljević)
Mediji u regiji prenose informaciju, koju je juče objavio AP, da je Bosna i Hercegovina od Španije za 67,5 mil EUR kupila devet vozova koji mogu dostići brzinu od 240 km/h. Na žalost, ovi vozovi do danas nisu prevezli nijednog putnika, jer BiH nema uslove za njihovo korištenje, izvještava Radio Sarajevo.

Prema riječima Samira Kadrića iz "Željeznica Federacije BiH" to je "kao da kupite devet "Ferarija", a nema puteva gdje bi mogli da ih vozite".

Vozovi su predstavljali sjajan primjer ponovnog rođenja BiH poslije rata vođenog od 1992. do 1995. godine, ali se, od kada su stigli iz španske fabrike "Talgo", nalaze na sporednom kolosjeku u Sarajevu.

Istovremeno se putnici voze u željezničkim kompozicijama starim 40 godina, maksimalnom brzinom od 70 kilometara na sat i kroz porez otplaćuju kredite za kupovinu superbrzih španskih vozova.

Prema Kadrićevim riječima, pokazalo se da je kupovina bila greška. Ne samo da su pruge suviše stare, već nema ni novca za održavanje vozova, koji propadaju.

Prije rata se u BiH vozom putovalo brže nego danas, uz gušći vozni red, pišu Novosti.rs.

"Željeznice" su tokom rata pretrpile štetu veću od 1 mlrd EUR, a u obnovu je uložena samo trećina te sume.

"Željeznica Federacije BiH" je podijeljena na sektore zadužene za vozove i za pruge, što ukazuje na razlog zašto postoje nove željezničke kompozicije, ali ne i šine.

Sektor zadužen za vozove je kupio superbrze španske kompozicije, nadajući se da će to pratiti dio zadužen za infrastrukturu, ali Vlada Federacije BiH nije obezbijedila 300 mil EUR neophodnih za ulaganje u nove pruge.

Obavljena unaprijeđenja su samo zakomplikovala situaciju- pruge na nekim područjima odgovaraju standardima Europske unije, dok se na drugim koristi oprema stara 140 godina, kao što su fenjeri.

Niko zbog lošeg upravljanja nije pozvan na odgovornost.

"Željeznice Federacije BiH" se nadaju da će devet vozova Talgo moći iznajmiti Turskoj, da se sami isplate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.