Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.11.2013.| 21:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koncesionar ispunio sve obaveze u vezi sa izgradnjom turističkog centra "Klekovača"

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima u vezi sa izgradnjom projekta Turističkog centra "Klekovača", Ministarstvo trgovine i turizma RS je u cilju tačnog i istinitog informisanja javnosti izdalo saopštenje.

Prenosimo ga u cijelosti:

- Vlada Republike Srpske zaključila je sa "Gb Immo" Banja Luka, "Lom" Petrovac i Alpin Allianz Projektentwickelungs GmbH (Pfaffenhofen, Austrija) "Okvirni sporazum o razvoju i izgradnji prvoklasnog sportsko-rekreacionog ski-kompleksa u području planine Klekovača".

Na osnovu toga, Ministarstvo trgovine i turizma je, nakon procedure predviđene Zakonom o koncesijama, zaključilo Ugovor o dodjeli koncesije za korišćenje zemljišta na području planine Klekovača radi izgradnje Turističkog centra "Klekovača" sa privrednim društvom "Gb Immo" d.o.o. Banja Luka. Prethodno je Vlada Republike Srpske, na osnovu pribavljenih mišljenja resornih ministarstava, Studije ekonomske opravdanosti i Studije uticaja na okolinu, koje su sastavni dio samoinicijativne ponude, utvrdila javni interes za dodjelu koncesije za korišćenje zemljišta na području planine Klekovača. Potom je raspisan Javni poziv za podnošenje alternativnih ili uporedivih ponuda za dodjelu koncesije za korišćenje zemljišta na području planine Klekovača. Na konkurs je pristigla samo ponuda podnosioca samoinicijativne ponude d.o.o. "Gb Immo" Banja Luka i nisu zaprimljene alternativne ili uporedive ponude.

Komisija za koncesije Republike Srpske prihvatila je ponudu "Gb Immo" doo Banja Luka i dala je ovlašćenje za sprovođenje pregovaračkog postupka. Vlada Republike Srpske je na osnovu saglasnosti na Studiju ekonomske opravdanosti, koju je dala Komisija za koncesije Republike Srpske, dodijelila preduzeću "Gb Immo" doo Banja Luka koncesiju za korišćenje zemljišta na području planine Klekovača radi izgradnje TC "Klekovača".

Riječ je o privrednom društvu koje je upisano u sudski registar kod Okružnog privrednog suda u Banja Luci, čiji su osnivači tri preduzeća sa sjedištem u inostranstvu, i to: "BM Consulting GmbH Austria","MahlerBaubeteiligungs-und Verwaltungs GmbH, Njemačka" i "TNInvestAnstalt"Liechtenstein. Isto tako, "MahlerBaubeteiligungs und VerwaltungsGmbH" kao suosnivač "GB Immo" Banja Luka, dostavilo je Ministarstvu trgovine i turizma Pismo namjere kojim je potvrđena finansijska konstrukcija za sprovođenje planirane investicije u turistički sektor u Republici Srpskoj.

Ugovorom o dodjeli koncesije utvrđeno je da koncesionar stiče pravo da po dinamici, određenoj u Studiji ekonomske opravdanosti, obavlja turističko-ugostiteljske i ostale prateće djelatnosti na zemljištu koje je dodijeljeno u koncesiji. Koncesiono područje obuhvata prostor na kojem se koncesionar obavezuje da izgradi sistem kosog transporta (žičare) sa pratećom infrastukturom (vodovod, kanalizacija, sistem prečišćavanja voda, elektro-energetske i TT instalacije, sistem javne rasvjete, pristupni putevi, pješačke staze, javni parkinzi, javni heliodrom).

Kada je riječ o pitanjima prava na sječu šume, neophodne za trasiranje ski-staza i izgradnju pratećih objekata na koncesionom području, potrebno je napomenuti da je u koncesionom ugovoru precizno definisano da će se tokom privođenja namjeni šume na koncesionom području, šumom gazdovati u skladu sa Zakonom o šumama i propisima donijetim po osnovu navedenog zakona.

Zakonom o šumama je propisano da je šuma u vlasništvu Republike Srpske i da njom upravlja i gazduje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, putem JP "Šume RS". Rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede šume su na koncesionom području proglašene "šumama posebne namjene". U istom rješenju precizno je navedeno da šumom posebne namjene upravlja i gazduje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede, kao i da "sva drvna masa posječena zbog izgradnje i održavanja Turističkog centra "Klekovača" pripada korisniku šuma u državnoj svojini, a to je, prema Zakonu o šumama, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, putem JP "Šume RS", Sokolac-ŠG Oštrelj-Drinić.

Iz izloženog je vidljivo da koncesionar nema pravo da upravlja šumama u okviru koncesionog područja, kao i da sva posječena drvna masa u okviru realizacije projekta pripada ŠG "Oštrelj" Drinić. Koncesionar je sve, zakonom i ugovorom, utvrđene obaveze izvršio na vrijeme, uključujući i uplatu jednokratne koncesione naknade, i priložio validnu bankarsku garanciju predviđenu ugovorom o koncesiji. Sve druge aktivnosti vezane za izradu dokumentacije, otkup zemljišta, realizaciju obaveze po drugoj koncesiji za istražne radove na iznalaženju pitke vode, investitori su u potpunosti finansirali vlastitim sredstvima - navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine i turizma RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE