Izvor: eKapija | Srijeda, 13.11.2013.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Korak bliže projektu ekoremedijacije u Unsko-sanskom kantonu vrijednom 200.000 EUR - Potpisan Sporazum o dodjeli novca

Ministarka za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović i direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj u ime Republike Slovenije Gašpar Jež, potpisali su donatorski Sporazum o dodjeli sredstava za implementaciju projekta "Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja Unsko-sanskog kantona" sa kojim je ovo Ministarstvo u septembru 2012. godine apliciralo i čija je ukupna vrijednost 200.000 EUR, saopšteno je na sajtu Vlade USK.

Cilj projekta "Ekoremedijacija u cilju zaštite okoliša i razvoja Unsko-sanskog kantona" je poboljšanje stanja u okolišu i stvaranje potrebnih uslova za očuvanje i zaštitu prirode u Unsko-sanskom kantonu pomoću tzv. zelene tehnologije nazvane ekoremedijacija. Projekat bi trebalo da doprinese jačanju kapaciteta kantonalnih vlasti u upravljanju okolišem, jačanju saradnje između kantonalnih vlasti i drugih partnera na području zaštite okoliša uz poticanje istih da budu odgovorni prema okolišu, te ujedno podići svijest i odgovornost javnosti o potrebi zaštiti okoliša.

Rezultat projekta će biti Studija stanja okoliša Unsko-sanskog kantona koja će se sastojati od pregleda postojećeg stanja okoliša, te odrediti ključna okolišna pitanja za koja će se predložiti konkretni prijedlozi za po jednu ekoremedijaciju za područje svake od osam općina Unsko-sanskog kantona, a na osnovu kojih će općine ili druge zainteresirane strane u budućnosti moći aplicirati kod domaćih i međunarodnih donatora ili financijskih institucija.

U okviru projekta biće izrađen pilot projekat ekoremedijacije i stavljen u upotrebu kao ogledni primjerak rješavanja oštećenih prirodnih područja ekoremedijacijom za Bosnu i Hercegovinu i koji se može replicirati na ostala područja Bosne i Hercegovine i zemalja u okruženju.

Iznos doniranih sredstava po potpisanom Sporazumu iznosi 120.000 EUR. Razliku od 80.000 EUR Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona obezbijedilo je u maju 2013. godine potpisivanjem Ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.