NavMenu

Nova oprema za vaskularnu hirurgiju u Banja Luci i Foči - Vlada Češke izdvojila 104.000 EUR

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 12.11.2013. 15:14
Komentari
Podeli

(Foto: kc-bl.com)

U Banja Luci su danas (12. novembar 2013.) potpisani ugovori o primopredaji donacija medicinske opreme vaskularnim hirurgijama banjalučkog Kliničkog centra i Univerzitetske bolnice u Foči, za šta je Vlada Češke izdvojila 104.000 EUR.

Ugovore su potpisali predstavnici češke kompanije "Veksim", Kliničkog centra Banjaluka i Univerzitetske bolnice iz Foče. Banjalučki klinički centar dobio je opremu u vrijednosti od 65.102 EUR, a donacija za fočansku bolnicu vrijedna je 39.592 EUR.

Donacije su dio aktivnosti iz projekta "Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH", a finansijska sredstva za nabavku medicinske opreme obezbijedila je Vlada Češke.

Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog rekao da su Vlada Češke i Češka razvojna agencija u realizaciju projekta u prošloj i ovoj godini uložile 480.000 EUR, a sredstva su bila namijenjena za kliničke centre u Sarajevu i Banja Luci, te za Univerzitetsku bolnicu u Foči.

- Ove godine uloženo je 270.000 EUR, od čega su 105.000 EUR dobili Klinički centar u Banja Luci i Univerzitetska bolnica u Foči - rekao je Sunjog i dodao da Češka svake godine ulaže, u različite projekte u BiH, oko 2,5 mil EUR.

On je potvrdio da će saradnja u oblasti vaskularne hirurgije biti nastavljena i narednih godinama.

Univerzitetska bolnica FočaUniverzitetska bolnica Foča

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zahvalio je Vladi Češke za pomoć u razvoju zdravstvenog sistema Srpske.

On je istakao da će saradnja biti nastavljena i u ostalim oblastima medicine, te dodao da je razmjena iskustava i znanja jedan od prioriteta cjelokupnog projekta.

U ime uprave Kliničkog centra Banjaluka za donaciju je zahvalio pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Boris Goronja, koji je istakao da je češka Vlada, osim medicinske opreme, omogućila i edukaciju šest vaskularnih hirurga i jedne medicinske sestre u Češkoj.

Vernes Ćošabić, direktor češke kompanije "Veksim", izrazio je zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, ističući da ovakvi projekti doprinose razvoju vaskularne hirurgije.

Novak Vasić, načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Banjaluka, rekao je da je ovoj klinici doniran moderni portabilni ultrazvuk za vaskularnu hirurgiju i osnovni set instrumenata.

On je istakao da će time dijagnostika i liječenje vaskularnih bolesnika biti olakšano i ubrzano.

Vasić je zahvalio osoblju Univerzitetske bolnice "Homovka" i Univerzitetske bolnice "Sveta Ana" u Brnu, gdje su vaskularni hirurzi stekli nova znanja i iskustva.

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić rekao je da će ova oprema doprinijeti da se operativni zahvati obavljaju brže i kvalitetnije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.