NavMenu

Za podsticaj proizvodnji mlijeka u RS 24 mil KM godišnje

Izvor: eKapija Utorak, 12.11.2013. 11:18
Komentari
Podeli

Od ukupno 60 mil KM podsticajnih sredstava za poljoprivredu, iz budžeta Republike Srpske za podsticaj proizvodnji mlijeka godišnje se izdvaja 24 mil KM za 8.000 registrovanih proizvođača mlijeka, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za ruralni razvoj Zoran Kovačević, prenosi portal Capital.ba.

On je nakon sastanka predstavnika Ministarstava sa Upravnim odborom Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, koji je održan u Novoj Topli, kod Gradiške, izrazio očekivanje da podsticajna sredstava za narednu godinu neće biti umanjena.

Kovačević je rekao da će možda doći do umanjenja od nekoliko procenata, ali da će pravi podaci biti poznati nakon ocjene podnesenih zahtjeva.

- Mi smo danas pojasnili proizvođačima da je, na bazi preporuka glavnog revizora Republike Srpske, došlo do izmjena Pravilnika o raspodjeli podsticajnih sredstava, prema kojima se, može raspolagati samo sa onoliko sredstava koliko je odobreno u Budžetu, a obaveze po osnovu podsticaja ne mogu se prenositi u narednu godinu - istakao je Kovačević.

On je naveo da je prije nekoliko dana proizvođačima isplaćena avgustovska premija za mlijeko.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača–mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je osnovni problem proizvođača mlijeka što od inspekcijskih organa EU nisu dobili izvozne brojeve.

- To je dovelo do toga da, umjesto na tržište Hrvatske i EU, mlijeko izvozimo na tržište Srbije, Crne Gore i Albanije. Zahvaljujući tome što postoji manjak mlijeka u EU, mi nemamo pritisak uvoznog mlijeka i možemo da većinu proizvedenog mlijeka plasiramo na domaće tržište - rekao je Usorac.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivreda Republike Srpske za oblast veterinarstva Radmila Čojo istakla je da će Inspekcija EU krajem januara naredne godine posjetiti BiH.

Ona je istakla da, prema podacima Ministarstva, 88 farmi u Republici Srpskoj posjeduje uslove da dobije izvozni broj i stekne pravo da izvozi na tržište EU.

- Inspekcija, koja se odnosi na mlijeko, spada u najsloženije inspekcije. Moramo još mnogo raditi da bi ispunili uslove EU - rekla je Radmila Čojo i navela da najmanje problema ima u mljekarama, a najviše na samim farmama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.