NavMenu

Kada zasijaju svjetiljke kaldrmom mostarskog Starog grada...

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2013. 18:45
Komentari
Podeli

Istorijsko jezgro Mostara je svima dobro poznato po Starom mostu, najupečatljivijem spomeniku otomanske arhitekture u regionu. Stari most i Stari grad koji ga okružuje predstavljaju očuvanu istorijsku cijelinu sa primjerima tipične preotomanske, otomanske, mediteranske i zapadnoevropske arhitekture. Zbog svoje izuzetne kulturno-istorijske vrijednosti, ovo područje je pod zaštitom UUNESCO-a od 2005. godine.

Prvobitno električno osvjetljenje Starog grada se sastojalo od rustičnih fenjera sa živinim izvorima. Danas se instalacija nalazi u jako lošem stanju i konstatovana je neophodnost hitne renovacije.

Zbog posebnog statusa lokacije jedan od osnovnih uslova je očuvanje originalnog izgleda. Kao najbolje rješenje, u konsaltaciji sa firmom "Minel-Schreder", odabrana je reparacija postojećih svjetiljki umjesto nabavke novih modela. Originalni fenjeri iz Starog grada su demontirani i reparirani u fabrici "Minel-Schreder"-a. Optički blok sa dva živina izvora od 125W je zamenjen LED optikom sa LensoFlex 2 modulima snage 53W. Obavljene su i sve potrebne popravke na svjetiljkama i one su ponovo montirane na svoje pozicije.

Osim očiglednog estetskog i funkcionalnog efekta, ova intervencija je donijela i značajne uštede gradskom budžetu. Kada se izvrše sve faze rekonstrukcije ukupna ušteda električne energije na godišnjem nivou je oko 178.000 kW, odnosno 81% u odnosu na prethodnu instalaciju.

Smanjenje emisije CO2 iznosi 135 tona godišnje. Period otplate cijele investicije iz ostvarenih ušteda je 5,5 godina.

Ove impresivne brojke su omogućile i da grad Mostar prijavi ovaj projekat na međunarodno takmičenje Auroralia 2013, gdje se biraju najbolje inicijative u održivom osvjetljenju.

- Velika je čast i zadovoljstvo učestvovati u projektu koji ima ovako velike šanse da bude među nagrađenima u tom takmičenju - kažu u "Minel-Schreder"-u.

Izvor:www.minel-schreder.rs

Fotogalerija
Osvjetljenje Starog grada u Mostaru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.