NavMenu

U Prijedoru nedostaju nove tehnologije - Čak 46% privrednika se bavi trgovinom na veliko i malo

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2013. 14:12
Komentari
Podeli

U Prijedoru je aktivno 2.612 privrednih subjekata, od kojih 755 privrednih društava i 1.857 preduzetničkih radnji, podaci su Odjeljenja za privredu i poljoprivredu gradske uprave, prenosi Capital.ba.

Najveći broj privrednih društava, njih 46%, bavi se trgovinom na veliko i malo, te ugostiteljstvom, dok ih se 21,7% bavi prerađivačkom industrijom, 7,9% građevinarstvom, a 24,4% ostalim djelatnostima.

- Činjenica je da se radi o privrednim subjektima kod kojih su veoma malo zastupljene nove tehnologije i više faze obrade određenih proizvoda - navodi se u informaciji ovog odjeljenja.

U strukturi aktivnih preduzetničkih radnji sa 44,9% takođe dominira trgovinska djelatnost. Slijede zanatstvo sa 26,1%, ugostiteljstvo sa 25,2%, a na ostale djelatnosti otpada 3,8%.

U Odjeljenju ističu da je višegodišnja nepovoljna struktura u preduzetništvu posljedica nedovoljne obučenosti potencijalnih preduzetnika za duže i održivo vođenje samostalnog biznisa, njihovog straha od rizika, kao i nedostatka sredstava za razvoj i održivost biznisa.

- Prijedor svake godine podsticajnim sredstvima iz budžeta stimuliše proizvodna zanimanja, dajući inicijalna sredstva za otpočinjanje biznisa i zapošljavanje novih radnika i time ublažava posljedice velike svjetske ekonomske krize - podsjećaju u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu.

U posljednjih 13 godina likvidacioni postupak proveden je u 19 privrednih društava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.