NavMenu

Završena prva faza radova na Prokoškom jezeru

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2013. 12:26
Komentari
Podeli

Proteklih dana na lokalitetu Prokoškog jezera su izvođeni radovi koji su neophodni kako bi se zaustavila daljna devastacija i propadanje ovog prirodnog dragulja, objavljeno je na zvaničnom sajtu općine Fojnice.

Naime, završen je jedan krak kanalizacione mreže putem kojeg će se veći dio otpadnih voda odvoditi, a koje su se do sada direktno ulijevale u jezero. Osim toga, izvršena je priprema trase navedenog kraka kanalizacije za uređenje šetališne staze.

Kada je u pitanju uređenje okoline Prokoškog jezera uređena je i priprema tla na dvije lokacije gdje su planirani prostori za kampovanje.

Takođe, put koji vodi do samog lokaliteta jezera je na nekoliko mjesta proširen, te je izvršena priprema za parking prostor jer će već od narednog proljeća biti nemoguće automobilom doći u neposrednu blizinu Prokoškog jezera.

U toku izvođenja radova, nadležni su, kako su i obećali, spriječili nekoliko pokušaja gradnje objekata u neposrednoj blizini jezera.

Međutim, s obzirom na loše vremenske uslove koji ne dozvoljavaju dalje izvođenje radova, odlučeno je da isti budu nastavljeni u proljeće sljedeće godine.

Osim toga, put koji vodi na sam lokalitet Prokoškog jezera je blokiran odnosno onemogućen je prilaz automobilima i tako će ostati do sljedeće sezone. Najvažniji razlog zbog kojeg je tako odlučeno jeste da se ne ugrozi ili ošteti do sada urađeno. Takođe, razlog za zatvaranje puta jeste i činjenica da se najmasovnije građenje objekata obavlja upravo u ovom periodu godine.

- Sve vlasnike objekata na Prokoškom jezeru, građane Fojnice ali i turiste koji su namjeravali u zimskom periodu posjetiti Prokoško jezero obavještavamo da je automobilom moguće doći do lokaliteta Hrida gdje je napravljen prostor za parking a dalje će morati pješice - saopšteno je na općinskom sajtu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.