NavMenu

BiH spremna za inspektore FVO-a?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 06.11.2013. 09:53
Komentari
Podeli

Načelnici opština u RS s razvijenom mljekarskom industrijom i Kancelarije za veterinarstvo BiH postigli su dogovor o inspekcijskim nadležnostima, čime je otklonjena jedna od posljednjih većih proceduralnih prepreka uoči dolaska inspektora Kancelarije za veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina.

Pitanje problema inspekcijskih nadležnosti aktuelizovano je prije mjesec dana kada su proizvođači mlijeka u RS upozorili da će, uprkos njihovom trudu, zbog administrativnih prepreka dobijanje zelenog svjetla FVO-a za izvoz mlijeka biti skoro nemoguće.

Radmila Čojo, pomoćnik ministra za veterinarstvo RS, i načelnici opština u RS sa razvijenom mljekarskom industrijom tvrde da su otklonili sve probleme u vezi s lokalnim i inspekcijskim nadležnostima na višim nivoima.

Čojo je kratko prokomentarisala da je "problem inspekcijskih nadležnosti s Kancelarijom za veterinarstvo BiH riješen, te da taj segment neće predstavljati problem pred dolazak FVO-a".

Ona je ranije objasnila da su načelnici svih opština bili dužni da potpišu sporazume s Kancelarijom za veterinarstvo BiH, kako bi inspektori FVO-a po dolasku u BiH uopšte mogli da uđu u objekte koji se bave proizvodnjom mlijeka.

Siniša Gatarić, načelnik opštine Prnjavor, takođe nam je potvrdio kako je ova opština uradila sve da ispuni uslove pred dolazak inspektora iz Dablina.

- Sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH opština je napravila sporazum da se inspekcijske nadležnosti u vezi s FVO kontrolom prema potrebi povlače sa lokalnog nivoa na više i obrnuto - rekao je Gatarić.

Da su sve administrativne prepreke na lokalnom nivou uoči dolaska FVO inspektora otklonjene, potvrdio nam je i Mile Zlojutro, načelnik Kozarske Dubice, opštine u RS koja je do ulaska Hrvatske u EU bila jedan od najvećih izvoznika mlijeka u Hrvatsku.

- Poznato je da zbog "Mlijekoprodukta", koji je najznačajniji izvoznik mlijeka u Hrvatsku u EU, nama kao opštini nikako nije u interesu da nespremni dočekamo dolazak evropske inspekcije. Postigli smo dogovor da lokalni inspektori rade u subordinaciji s Kancelarijom za veterinarstvo BiH, tako da će sve biti spremno za dolazak inspektora FVO - rekao je Zlojutro.

Ljubomira Kalabu, direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH, "Nezavisne novine" juče nisu dobile, tako da iz te institucije nisu uspjeli dobiti informacije u vezi s tim, kada bi do, već dugo najavljivanog, dolaska inspektora Kancelarije za veterinarstvo EU konačno moglo i doći.

Sa druge strane, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS, tvrdi da dogovor nije postignut.

Zbog toga, ali i nekih drugih problema, on kaže da je skeptičan u vezi s pozitivnim ishodom po mljekare, kada je u pitanju ocjena kontrole FVO-a.

- Kada inspektori vide šta je naša ambalaža i kako transportujemo mlijeko i u kojoj mjeri inspektori na terenu ne rade svoj posao, mi nećemo dobiti prolaznu ocjenu za evropsko tržište - rekao je on.

Usorac je dodao da su se u protekla četiri mjeseca, od kada je Hrvatska zvanično postala dio EU, mljekari iz RS najvećim dijelom preorijentisali na druga tržišta u regionu: Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i pokrajinu Kosovo.

- Mi u cijeloj priči imamo sreće što regionalno posmatrano vlada velika potražnja za mlijekom, tako da naš proizvod može naći svoje mjesto na tržištu - konstatovao je on.

Inače, do 1. jula BiH je bila najveći izvoznik mlijeka u Hrvatsku. U BiH je na godišnjem nivou tržišno plasirano, odnosno otkupljivano, 200 miliona litara mlijeka, a četvrtina ovog iznosa bila je usmjerana ka hrvatskim prerađivačima.

Podsjećanja radi, za izvoz iz BiH u EU kandidovali su se: "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, bihaćki "Meggle", sarajevski "Milkos", mljekara "Zott" iz Gradačca i "Mljekara Livno", koja je aplicirala za izvoz sira.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Nezavisnih novina" od 6. novembra 2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.