Izvor: Glas Srpske | Utorak, 05.11.2013.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS ulaže u preventivnu medicinu - Uskoro akcija protiv raka dojke

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republika Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da će Srpska u narednom periodu uložiti više u preventivnu medicinu, naročito u kardiovaskularne bolesti, čime će produžiti životni vijek stanovništva i uštedjeti na liječenju.

Bogdanić je juče u Doboju na predavanju o primarnoj i sekundarnoj prevenciji moždanog udara najavio da će se Ministarstvo naredne godine mamografskim pregledima pokrenuti preventivnu akciju protiv raka dojke kod žena, sa naglaskom na ruralna područja.

Šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti Kliničkog centra Banjaluka Vlado Đajić izjavio je da je moždani udar treći uzročnik smrti savremenog čovjeka, a prvi uzročnik invalidanosti.

- BiH je, uz Srbiju i Hrvatsku, među prvim zemljama u svijetu po broju moždanih udara - naveo je Đajić, upozorivši da je u Republici Srpskoj 2011. godine umrlo 13.500 ljudi od kojih je 7.500 umrlo od moždanog i srčanog udara, a adekvatnom prevencijom moglo se spasiti oko 3.500 ljudi.

Neuropsihijatar u dobojskoj bolnici Siniša Đuričić izjavio je da je akcijom besplatnog ultrazvučnog pregleda krvnih sudova vrata i glave naišla na dobar odziv kod građana Doboja i da je od predviđenih 1.200 broj besplatnih pregleda povećan na 1.500.

On je naglasio da je preventivnim pregledom kod određenog broja pacijenata uočena velika vjerovatnoća moždanog udara, čime je akcija opravdala svrhu.

- Akcijom je prvobitno predviđeno da se obavi pregled 1.200 građana sa područja Doboja, koliko je za ovaj grad planirano projektom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ali je rok produžen do sredine decembra", naveo je Đuričić.

U Opštoj bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju od 12. oktobra počela je akcija besplatnog ultrazvučnog pregleda krvnih sudova vrata i glave, u okviru republičkog projekta "Spriječite nastanak moždanog udara".

Pregled se obavlja na Odjeljenju za neurologiju ultrazvučnim aparatom, koji je među najsavršenijim u Republici Srpskoj.

Inicijativa za ovaj projekat potekla je od neurologa Kliničkog centra Banjaluka profesora Vlade Zajca.

Na predavanju o primarnoj i sekundarnoj prevenciji moždanog udara, osim direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darka Tomaša, prisustvavao je i veliki broj ljekara iz različitih oblasti medicine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.