Izvor: biznis.ba | Ponedjeljak, 27.11.2006.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ericsson predviđa masovno gledanje TV-a na mobitelima

(Foto: b)

Gledanje televizije na mobitelima bit će masovna pojava u 2008., procjenjuju u švedskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Ericssonu, te najavljuju usku suradnju s japanskim Sonyjem na razvoju novih medijskih rješenja za mobilne veze.

Približno trećina korisnika mobilnih telefona u svijetu kroz dvije će godine redovno gledati televizijski program putem svojih mobitela, što će otvoriti unosne prilike za proizvođače sadržaja i operatere, kazao je Per Nordlof, direktor Ericssonove proizvodne strategije na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Sonyjem u Stockholmu.

Dvije kompanije već imaju zajedničku tvrtku za proizvodnju mobilnih telefona Sony Ericsson, ali kažu da vide niz drugih mogućnosti za suradnju kako bi se ostvarile koristi od očekivanog procvata mobilne TV.

Ericsson i Sony predstavili su niz rješenja za koje drže da će uskoro postati uobičajena, uključujući sustave u kojima se video zapis i slike jednostavno mogu slati između redovne TV i mobitela. To će omogućiti prijateljima i članovima obitelji da razmjenjuju takve zapise samo pritiskom na gumb.

Ova rješenja, temeljena na Digital Living Network Alliance (DLNA) standardu te industrije za omogućivanje razmjene sadržaja između digitalnih uređaja putem "kućne mreže", mogla bi doći na tržišta do druge polovine iduće godine, kazao je Nordlof.

Dvije će kompanije zajedno raditi i na stvaranju novog softvera za kućne mreže koje se temelje na DLNA standardu, dodao je Nordlof.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.