NavMenu

"Željeznice FBiH" će posuditi talgo vozove Turskoj

Izvor: eKapija Nedjelja, 03.11.2013. 18:15
Komentari
Podeli

(Foto: Milica Stevuljević)

Vlada Federacije BiH prihvatila je Informaciju Uprave "Željeznica Federacije" o iznajmljivanju talgo vozova "Turskim željeznicama" i podržala prijedlog Uprave o iznajmljivanu ovih vozova. JP "Željeznice Federacije BiH" su obavezane da podnesu izvještaj Vladi Federacije po zaključenju ugovora o najmu talgo vozova "Turskim željeznicama", javlja RTV "Slon".

Javno preduzeće "Željeznice FBiH" raspolaže sa devet talgo garnitura i to pet dnevnih i četiri noćne, uvezanih u devet kompozicija sa po devet vagona, sa ukupnim kapacitetom 81 vagon. Garniture su kompaktne i nedjeljive. Dnevna garnitura raspolaže sa 237 mjesta, a noćna sa 186 mjesta.

Ugovor o nabavci Talgo vozova sa španskom kompanijom talgo je potpisan u julu 2005. godine, a vozovi su isporučeni u toku 2011. godine. Ovi vozovi su trenutno smješteni na garažnim kolosijecima zbog neispunjenja potrebnih uslova za njihovo uključivanje u redovni promet.

Željeznice FBiH u ovom trenutku nemaju konkretno rješenje za stavljanje u promet talgo vozova. Njihovim davanjem u najam "Turskim željeznicama", vozovi će donijeli "Željeznicama FBiH" određenu dobit.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.