NavMenu

"Ko je ko" u informatičkoj industriji u regionu - Prihod vodećih 100 IT kompanija opao za 1,8% u 2012.

Izvor: eKapija Srijeda, 30.10.2013. 19:08
Komentari
Podeli

U 2012. godini, sto najvećih IT preduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,52 mlrd EUR i zaposlilo nešto više od 14.000 radnika. U odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihod kompanija uključenih u istraživanje smanjen je za 1,8%. Istovremeno, broj zaposlenih povećan je 4%. Najveća kompanija po prihodu ostala je "M San Grupa", regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu sa ostvarenih 214 mil EUR, a u prvih pet, baš kao i prethodne godine, uključeni su "Comtrade Grupa" iz Beograda, slovenska "Avtera", globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator "S&T Group". Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja, koje kompanija "IDC Adriatics" priprema već četvrtu godinu zaredom.

- Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2011. godini, vodeće kompanije u Adriatic regiji, ostvarile su pad prihoda u prošloj godini - ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor kompanije "IDC Adriatics".

- Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama kao i sposobnosti pojedinog preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uslova poslovanja. Prihod najvećih IT kompanija u Sloveniji i Hrvatskoj je opao, dok je u Srbiji, Bosni i Hercegovini porastao, a u Makedoniji stagnirao. Razlike između postignuća pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda".

Kako je navedeno u saoštenju, glavni pokazatelji prema tipu preduzeća su:

• U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih kompanija koja pružaju IT usluga i proizvođača softvera, kao i prethodne godine, vodeće tri kompanije su redom: "ComTrade Group", "S&T Group", "Asseco SEE", dok je na četvrtoj poziciji kompanija "Combis". Među kompanijama, koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera, prednjače srpski "Nordeus" i regionalna kompanija "In2 Grupa".

• Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju filijale u Adriatic regiji, listu predvodi IBM, kao i 2011. godine, a drugu poziciju zadržao je "Oracle". Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih predstavništva po pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

• Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je već spomenuta "M San Grupa", a slijede je "Avtera" iz Ljubljane i "PiN Computers" iz Novog Sada. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda ponovo predvodi "iStyle".

- Ovakav pregled daje odgovor na pitanje "Ko je ko" u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, ekspertima informatike i nabavci omogućuje uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT preduzećima daje mogućnost poređenja vlastitih dostignuća sa konkurencijom - pojašnjava Žitnik.

- Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera pri procjeni kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama sledeće godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.