NavMenu

"Elektrokrajina" potpisala Ugovor sa kompanijom "Toshiba" - Za modernizaciju distributivne mreže i proširenje sistema za daljinsko očitavanje 10 mil EUR

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 29.10.2013. 15:41
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Direktor preduzeća "Elektrokrajina" Banjaluka Seka Kuzmanović i generalni direktor kompanije "Toshiba" iz Đenove Sem Zadeh potpisali su danas u Banjaluci 10 mil EUR vrijedan Ugovor o sanaciji distributivne mreže i proširenju postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom (AMM sistem).

Potpisivanju ugovora je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević.

Kuzmanović je novinarima u Banjaluci, nakon potpisivanja ugovora, rekla da bi projekat trebalo da počne ove godine, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, i da bude realizovan u naredne tri godine.

Ona je istakla da će realizacija projekta smanjiti distributivne gubitke i troškove nastale zbog loše mreže, te kvalitetnije snabdijevati kupce električnom energijom.

- U realizaciji projekta, osim radnika "Elektrokrajine" biće uključeni i radnici preduzeća koja se bave sanacijom i izgradnjom srednjenaponske i niskonaponske mreže na našem području - rekla je Kuzmanović.

Prema njenim riječima, na ovom projektu bi trebalo biti zaposleno oko 300 radnika.

- Ovo je veoma značajan projekat za nas. On će biti realizovan na području Prijedora, Laktaša, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika. Biće obuhvaćeno oko 100 trafo područja sa svom pripadajućom srednjenaponskom i niskonaponskom mrežom, a u projekat daljinskog očitavanja biće uvedeno 12.000 kupaca na tim područjima - precizirala je Kuzmanović.

Ona je dodala da je sredstva obezbijedila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Generalni direktor "Toshibe" iz Đenove Sem Zadeh rekao je da će ovaj projekat donijeti mnoge benefite industriji i stanovništvu Republike Srpske, doprinijeti smanjenju cijene električne energije, a uvođenje modernih tehnologija svešće tehničke gubitke na najmanju moguću mjeru.

- Ovaj projekat daće mogućnost "Elektrokrajini" i "Elektroprivredi Republike Srpske" da spriječe i nezakonitu upotrebu električne energije i napraviće ogromne uštede struje - dodao je Zadeh.

On je naglasio da je će realizacija ovog projekta omogućiti stabilizaciju napona u ukupnoj mreži kako bi se krajnjem korisniku u svakom trenutku isporučivala električna energija u stalnom naponu.

Zadeh je dodao da je ovo prva faza projekta koji će biti realizovan u pet opština, a u planu je da se ovaj projekat uvede u cijelu Republiku Srpsku. Druga faza projekta trebalo bi da košta 60 mil EUR, a konačni projekat ukupno oko 300 mil EUR.

- Važan dio projekta je sistem za skladištenje električne energije, koji će električnu energiju iz obnovljivih izvora i solarnih sistema ubacivati u sistem bez ikakvih troškova i dostavljati korisnicima - pojasnio je Zadeh.

On je rekao da je riječ o modernoj tehnologiji, koja je nova i u Evropi, a Republika Srpska će biti prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će koristiti ovakav sistem.

- U ovaj projekat uključićemo i tehnološke institute i univerzitete u Srpskoj, kako bi stvorili mogućnost da se ljudi obučavaju. Tehnologija će biti dovedena u zemlju, tako da ćemo intenzivnijom saradnjom sa "Elektrokrajinom" i "Elektroprivredom Republike Srpske" moći bolje da ih osposobljavamo za budućnost i saradnju - istakao je Zadeh.

On je naglasio da će za Srpsku ovaj projekat biti isplativ već za nekoliko godina.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je velika čast dolazak u Republiku Srpsku kompanije "Toshiba" iz Đenove sa najsavremenijim tehnologijama u energetskom sektoru.

- To je velika čast da Republika Srpska, "Elektroprivreda Republike Srpske" bude nosilac tehnološkog razvoja u energetskom sektoru na ovim prostorima - rekao je Kovačević.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, istakla je da "Elektroprivreda" godišnje u distributivna preduzeća investira oko 40 do 50 mil KM.

Ona je navela da su 2006. godine na nivou "Elektroprivrede Republike Srpske" gubici iznosili 19,6%, dok su za devet mjeseci ove godine distributivni gubici iznosili 12,73%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.