Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.10.2013.| 22:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Moždani udari kao epidemija u RS

U Republici Srpskoj svake godine moždani udar doživi oko 4.500 osoba, što je, prema riječima stručnjaka, alarmantan podatak koji govori da ovo oboljenje na našim prostorima poprima obrise epidemije. V.d. šefa Jedinice za moždani udar Klinike za neurologiju Kliničkog centra Banjaluka Siniša Miljković precizira za Srnu da se dvije trećine moždanih udara dešava u životnom dobu od 65 godina i više, prenosi RTV BN.

Međutim, u posljednjoj dekadi na našim prostorima primijećen je trend povećane učestalosti obolijevanja od moždanog udara kod osoba srednjeg životnog doba – od 40 do 60 godina.

- To se pripisuje povećanom prisustvu stresa kao rizičnog faktora - ističe doktor Miljković povodom 29. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Prema njegovim riječima, cerebrovaskularne bolesti, uz oboljenja srca i maligne bolesti, najčešća su oboljenja savremenog čovjeka i nalaze se na drugom mjestu po smrtnosti, a na prvom mjestu po invalidnosti.

Nakon moždanog udara trećina bolesnika umire, trećina ostanu invalidi, a trećina bolesnika se oporavi pri konvencionalnoj terapiji.

- Kada govorimo o uzrocima moždanog udara, govorimo o faktorima rizika, koje možemo podijeliti na dvije grupe – one na koje ne možemo uticati – kao što su starost, pol, rasa i nasljeđe i one na koje možemo uticati - naveo je Miljković.

Faktori na koje možemo uticati, tvrdi on, mnogo su značajniji kako za ljekare tako i za pacijente, a to su hipertenzija, srčana oboljenja, pušenje, šećerna bolest, povišene vrijednosti holesterola i triglicerida u krvi.

Među tim faktorima su i nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost u određenom postotku, migrena, stres, upotreba oralnih kontraceptivnih sredstava, socioekonomski faktori i slično.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.