NavMenu

Usporila prodaja Banjalučke pivare u trećem kvartalu 2013. - Kupci se okreću PET bocama

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.10.2013. 09:26
Komentari
Podeli

Nakon dobrih rezultata u prvih šest mjeseci, tokom kojih je ostvaren rast sličan onome u 2012. godini, treći kvartal se za Banjalučku pivaru pokazao mnogo više izazovan, prenosi portal Indikator.ba.

Prodaja u trećem kvartalu 2013. godine bila je 131.000 hl u odnosu na 125.000 hl u trećem kvartalu 2012. godine, čime je postignut završni pozitivan rezultat za prvih devet mjeeci 2013. godine od 1,8 mil KM u odnosu na gubitak od 370.000 KM u istom periodu prošle godine.

Glavni faktor ovog usporavanja je pad kupovne moći potrošača na cijelom tržištu BiH, što je slično trendu koji je već registrovan u Srbiji i Hrvatskoj.

Uprkos povećanju udjela na tržištu, naročito u matičnom tržištu oko Banjaluke, stopa rasta je opala sa 20% na samo 5% sa obimom prodaje koji je u septembru 2013. godine iznosio ispod obima prodaje u septembru 2012. godine.

Štaviše, spor početak četvrtog kvartala ukazuje na to da će se bubuće stope rasta iskazivati malim, jednocifrenim brojevima, navodi Nischolas Penny, direktor Banjlučke pivare u bilješci uz finansijski izvještaj kompanije za treći kvartal ove godine objavljen na Banjalučkoj berzi.

Program upravljanja troškovima pokazuje rezultate u smislu prihoda od proizvoda i malo poboljšanim maržama, ali postoje zabrinjavajući znaci da se prodaja sve više okreće ka jeftinijim proizvodiima, posebno dvolitarskom pakovanju u plastičnoj PET ambalaži, čija je prodaja u porastu zbog niske cijene.

Pivara je dostigla ključni trenutak novom emisijom akcija ovog mjeseca koja će pomoći da se smanje dugovanja i ostvare nova ulaganja u proizvodnju i razvoj poslovanja.

Sa napredovanjem poslovanja u budućnosti, biće ključno zadržati fokus na prodaji proizvoda u povratnim staklenim bocama u gajbama, koje čine najveći dio profitabilnosti pivare.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.