Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.10.2013.| 17:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povelja uspjeha Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske i "Svetu knjige" iz Beograda za Sabrana djela Pera Slijepčevića

Centralni događaj posljenjeg dana za promocije na štandu Republike Srpske bio je u 14.30 kada je okupljenim novinarima i radoznaloj publici Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji saopštio koja je knjiga iz Repubulike Srpske, u zaista bogatoj ovogodišnjoj izdavačkoj produkciji izloženoj na beogradskom sajmu, bila najtraženija:


– Sabrana djela Pera Slijepčevića u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i izdavačkog preduzeća "Svet knjige" iz Beograda jesu i najtraženije knjige iz Republike Srpske na ovom sajmu i istovremeno lijep primjer saradnje nas sa one i nas sa ove strane Drine – rekao je Mlađen Cicović i "Povelju uspjeha" uručio predstavniku ANURS akademiku Aleksi Buhi.

Akademik Buha je, zahvaljujući na Povelji uspjeha, rekao nekoliko riječi o Peru Slijepčeviću kao autoru i njegovom značaju u srpskoj književnosti, a potom i koliko je bilo teško, ali tim i draže, raditi na pripremi i objavljivanju Slijepčevićevih sabranih djela.


Direktor Predstavništva Republike Srpske je potom naglasio da su tokom sajamskih dana vrlo tražene knjige bile roman "Obala", nagrađen na konkursu Zlatna sova Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, kao i djela Nikole Koljevića u izdanju Službenog glasnika iz Beograda i Akademije nauka i umjenosti Republike Srpske, što je još jedan primjer dobre saradnje Srbije i Srpske. Izuzetnu pažnjus su izazvale i fotomonografija "Trebinje grad sunca" u izdanju DOB iz Gackog, kao i knjiga dr Rudolfa Cislera u izdanju Narodne i univerzitetske bublioteke Republike Srpske "Kako sam branio Principa i drugove 1914.godine".

Zatim je "Povelja uspjeha" uručena i Stevu Ćosoviću, direktoru izdavačke kuće "Svet knjige", suizdavaču Sabranih djela Pera Slijepčevića.

Posebno lijepu promociju posljednjeg dana, predviđenog za okupljanja posjetilaca oko prezentacija izdanja iz Republike Srpske, imala je u 12h knjiga putopisa Mire Lolić Močević "Vezuj konce za nebo". Svom uzbudljivom kazivanju sjećanja na putovanja koja je opisala u ovoj odličnoj knjizi i impresijama oca Stefana o pročitanom i doživljenom, autorica Močević je dodala i video prikaz, pa je tako publika imala zaista jedinstven doživljaj, jedan od onih kakvi se rijetko viđaju i u posebnim salama za promocije, a kamoli na štandu oko kojeg prolaznici romore ili se još i dovikuju. Danas je bilo mnogo, baš mnogo onih koji nisu prošli pored, nego su zastali, pa ostali, i s radošću čuli riječi oca Stefana i Mire Lolić Močević.

Na štandu Republike Srpske prethodno, u 11h je predstavljena knjiga "Tito, neispričana priča" Denisa Kuljića i Vilijam Klinger. O knjizi su govorili autori i, kao predstavnik izdavača, Ranko Čupeljić, direktor štamparije "Nezavisnih novina".

U 12.30 je banjalučki pjesnik Zlatko Jurić predstavio knjigu svog kolege Mihajla Orlovića, a u 14.00 je Jovan Babić nadahnuto, ali i sa dosta jakih argumenata i jasnim određenjem prema istorijskim istinama govorio o novom izdanju svoje knjige "Prometeji sarajevskog Vidovdana".

U 15 sati su akademik Slobodan Nešković, Aleksandar Pavić i Stefan Karganović predstavili knjigu "Srebrenička podvala" autora Ratka Škrbića. Karganović je, govoreći o knjizi, rekao i da je izdavač, Istorijski projekat Srebrenica, bio onemogućen da Škrbićevu knjigu promoviše na ovom sajmu i da se zahvaljuju Predstavništvu Republike Srpske, kao i direktoru Predstavništva, Mlađenu Cicoviću što im je omogućeno da to urade ovdje, a Pavić da ima još knjiga koje dokumentovano, koristeći isključivo izvore i dokumenta drugih, dakle, bez i jednog jedinog srpskog dokumenta ili izvora, pokazuju i dokazuju da u Srebrenici nije bilo onako kako je to svijetu predstavljeno i kako se i dalje predstavlja i zloupotrebljava.

U sali "Beogradski sajam" u 17 sati su promovisana nova izdanja Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta": "Zapiši i napiši" Rajka Petrova Noga; Zbornik Ćorovićevi susreti 2012, priredio Nikola Asanović; "Između srpstva i jugoslovenstva" Draga Mastilovića; "Zapisi iz Hercegovine" Rista Grđića i "Krst na stambolskoj kaldrmi" Đorđa Dabarčića.

Poslije posljednje promocije, u 18 sati je na štandu Republike Srpske promovisana monografija mr Slavice Arsenijević "Pojasne kopče iz mlađeg gvozdenog doba na tlu zapadnog i centralnog Balkana" u izdanju Muzeja Republike Srpske, o kojoj je zanimljivo govorio dr Rastko Vasić, naučni savjetnik Arheološkog instituta u Beogradu, urednik naših promotivnih programa književnik Duško M. Petrović se prvo zahvalio glumici Narodnog pozorišta Republike Srpske Maji Kolundžija Zoroe na uspješnom vođenju promocija na štandu Republike Srpske u šest promotivnih dana, a potom rekao da smo na ovom štandu imali izložene i druge vrijedne knjige koje nisu bile promovisane te prije nego će biti predstavljene na nekom drugom mjestu valja ih ovdje barem pomenuti i kazati o čemu je i kako u njima napisano.


- To su, pored ostalih, knjiga "Ogledi o starom srpskom pravu" akademika Rada Mihaljčića, u izdanju Pravnog fakulteta u Banjoj Luci i Pravnog fakulteta u Sarajevu; knjiga Predraga Lazarevića "Čitanje kao preispitivanje", izd. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske; dvije knjige popularnog banjalučkog pjesnika Bore Kapetanovića "Osama u Mađiru" i "Lirika rata", izd. Besjeda i Artprint Banja Luka; knjiga Zorana Miloševića "Religija i identitet", izd. Nezavisni univerzitet Banja Luka i reprint izdanje časopisa "Srpkinja", izd. Grafopapir Banja Luka.

Firme:
Predstavništvo Republike Srpske Beograd
Beogradski sajam Beograd
ANURS Banja Luka
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo
Službeni glasnik Beograd
DOB Gacko
Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske Banja Luka
DNEVNE NEZAVISNE NOVINE d.о.о. Banja Luka
SKPD Prosvjeta Bijeljina
Muzej Republike Srpske Banja Luka
Pravni Fakultet Banja Luka
BESJEDA d.o.o. Banja Luka
NUBL BANJA LUKA
ART PRINT d.o.o. Banja Luka
GRAFOPAPIR d.o.o. Banja Luka
Tagovi:
sajam knjiga
Međunarodni sajam knjiga
Mlađen Cicović
Sabrana djela Pera Slijepčevića
Pero Slijepčević
Aleksa Buha
Obala
Nikola Koljević
Trebinje grad sunca
Rudolf Cisler
Kako sam branio Principa i drugove 1914 godine
Stevo Ćosović
Mira Lolić Močević
Vezuj konce za nebo
Tito neispričana priča
Denis Kuljić
Vilijam Klinger
Ranko Čupeljić
Zlatko Jurić
Mihajlo Orlović
Jovan Babić
Prometeji sarajevskog Vidovdana
Slobodan Nešković
Aleksandar Pavić
Stefan Karganović
Srebrenička podvala
Ratko Škrbić
Zapiši i napiši
Rajko Petrov Nogo
Ćorovićevi susreti
Nikola Asanović
Između srpstva i jugoslovenstva
Drago Mastilović
Zapisi iz Hercegovine
Risto Grđić
Krst na stambolskoj kaldrmi
Đorđe Dabarčić
Slavica Arsenijević
Pojasne kopče iz mlađeg gvozdenog doba na tlu zapadnog i centralnog Balkana
Rastko Vasić
Duško Petrović
Maja Kolundžija Zoroe
Ogledi o starom srpskom pravu
Rade Mihaljčić
Predrag Lazarević
Čitanje kao preispitivanje
Bora Kapetanović
Osama u Mađiru
Lirika rata
Zoran Milošević
Religija i identitet
časopis Srpkinja
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.