NavMenu

Povelja uspjeha Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske i "Svetu knjige" iz Beograda za Sabrana djela Pera Slijepčevića

Izvor: eKapija Nedjelja, 27.10.2013. 17:08
Komentari
Podeli

Centralni događaj posljenjeg dana za promocije na štandu Republike Srpske bio je u 14.30 kada je okupljenim novinarima i radoznaloj publici Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji saopštio koja je knjiga iz Repubulike Srpske, u zaista bogatoj ovogodišnjoj izdavačkoj produkciji izloženoj na beogradskom sajmu, bila najtraženija:


– Sabrana djela Pera Slijepčevića u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i izdavačkog preduzeća "Svet knjige" iz Beograda jesu i najtraženije knjige iz Republike Srpske na ovom sajmu i istovremeno lijep primjer saradnje nas sa one i nas sa ove strane Drine – rekao je Mlađen Cicović i "Povelju uspjeha" uručio predstavniku ANURS akademiku Aleksi Buhi.

Akademik Buha je, zahvaljujući na Povelji uspjeha, rekao nekoliko riječi o Peru Slijepčeviću kao autoru i njegovom značaju u srpskoj književnosti, a potom i koliko je bilo teško, ali tim i draže, raditi na pripremi i objavljivanju Slijepčevićevih sabranih djela.


Direktor Predstavništva Republike Srpske je potom naglasio da su tokom sajamskih dana vrlo tražene knjige bile roman "Obala", nagrađen na konkursu Zlatna sova Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, kao i djela Nikole Koljevića u izdanju Službenog glasnika iz Beograda i Akademije nauka i umjenosti Republike Srpske, što je još jedan primjer dobre saradnje Srbije i Srpske. Izuzetnu pažnjus su izazvale i fotomonografija "Trebinje grad sunca" u izdanju DOB iz Gackog, kao i knjiga dr Rudolfa Cislera u izdanju Narodne i univerzitetske bublioteke Republike Srpske "Kako sam branio Principa i drugove 1914.godine".

Zatim je "Povelja uspjeha" uručena i Stevu Ćosoviću, direktoru izdavačke kuće "Svet knjige", suizdavaču Sabranih djela Pera Slijepčevića.

Posebno lijepu promociju posljednjeg dana, predviđenog za okupljanja posjetilaca oko prezentacija izdanja iz Republike Srpske, imala je u 12h knjiga putopisa Mire Lolić Močević "Vezuj konce za nebo". Svom uzbudljivom kazivanju sjećanja na putovanja koja je opisala u ovoj odličnoj knjizi i impresijama oca Stefana o pročitanom i doživljenom, autorica Močević je dodala i video prikaz, pa je tako publika imala zaista jedinstven doživljaj, jedan od onih kakvi se rijetko viđaju i u posebnim salama za promocije, a kamoli na štandu oko kojeg prolaznici romore ili se još i dovikuju. Danas je bilo mnogo, baš mnogo onih koji nisu prošli pored, nego su zastali, pa ostali, i s radošću čuli riječi oca Stefana i Mire Lolić Močević.

Na štandu Republike Srpske prethodno, u 11h je predstavljena knjiga "Tito, neispričana priča" Denisa Kuljića i Vilijam Klinger. O knjizi su govorili autori i, kao predstavnik izdavača, Ranko Čupeljić, direktor štamparije "Nezavisnih novina".

U 12.30 je banjalučki pjesnik Zlatko Jurić predstavio knjigu svog kolege Mihajla Orlovića, a u 14.00 je Jovan Babić nadahnuto, ali i sa dosta jakih argumenata i jasnim određenjem prema istorijskim istinama govorio o novom izdanju svoje knjige "Prometeji sarajevskog Vidovdana".

U 15 sati su akademik Slobodan Nešković, Aleksandar Pavić i Stefan Karganović predstavili knjigu "Srebrenička podvala" autora Ratka Škrbića. Karganović je, govoreći o knjizi, rekao i da je izdavač, Istorijski projekat Srebrenica, bio onemogućen da Škrbićevu knjigu promoviše na ovom sajmu i da se zahvaljuju Predstavništvu Republike Srpske, kao i direktoru Predstavništva, Mlađenu Cicoviću što im je omogućeno da to urade ovdje, a Pavić da ima još knjiga koje dokumentovano, koristeći isključivo izvore i dokumenta drugih, dakle, bez i jednog jedinog srpskog dokumenta ili izvora, pokazuju i dokazuju da u Srebrenici nije bilo onako kako je to svijetu predstavljeno i kako se i dalje predstavlja i zloupotrebljava.

U sali "Beogradski sajam" u 17 sati su promovisana nova izdanja Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta": "Zapiši i napiši" Rajka Petrova Noga; Zbornik Ćorovićevi susreti 2012, priredio Nikola Asanović; "Između srpstva i jugoslovenstva" Draga Mastilovića; "Zapisi iz Hercegovine" Rista Grđića i "Krst na stambolskoj kaldrmi" Đorđa Dabarčića.

Poslije posljednje promocije, u 18 sati je na štandu Republike Srpske promovisana monografija mr Slavice Arsenijević "Pojasne kopče iz mlađeg gvozdenog doba na tlu zapadnog i centralnog Balkana" u izdanju Muzeja Republike Srpske, o kojoj je zanimljivo govorio dr Rastko Vasić, naučni savjetnik Arheološkog instituta u Beogradu, urednik naših promotivnih programa književnik Duško M. Petrović se prvo zahvalio glumici Narodnog pozorišta Republike Srpske Maji Kolundžija Zoroe na uspješnom vođenju promocija na štandu Republike Srpske u šest promotivnih dana, a potom rekao da smo na ovom štandu imali izložene i druge vrijedne knjige koje nisu bile promovisane te prije nego će biti predstavljene na nekom drugom mjestu valja ih ovdje barem pomenuti i kazati o čemu je i kako u njima napisano.


- To su, pored ostalih, knjiga "Ogledi o starom srpskom pravu" akademika Rada Mihaljčića, u izdanju Pravnog fakulteta u Banjoj Luci i Pravnog fakulteta u Sarajevu; knjiga Predraga Lazarevića "Čitanje kao preispitivanje", izd. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske; dvije knjige popularnog banjalučkog pjesnika Bore Kapetanovića "Osama u Mađiru" i "Lirika rata", izd. Besjeda i Artprint Banja Luka; knjiga Zorana Miloševića "Religija i identitet", izd. Nezavisni univerzitet Banja Luka i reprint izdanje časopisa "Srpkinja", izd. Grafopapir Banja Luka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.