Izvor: eKapija | Subota, 26.10.2013.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izrael zainteresovan za saradnju sa Srpskom u oblasti poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je sa ministrom poljoprivrede Izraela Јairom Šamirom 24. oktobra razgovarao o saradnji u razvoju poljoprivredne proizvodnje i usavršavanju stručnjaka iz Srpske u Izraelu, javlja RTRS.

Ministar Mirjanić je rekao da su s izraelskim kolegama razgovarali o definisanju neophodnih aktivnosti u Srpskoj iz oblasti irigacionih sistema, kao i da je sa dvije specijalizovane firme pregovarano o prihvatljivim rješenjima. Razgovarano je i o postavljanju plastenika i dijelom staklenika u Srpskoj, te ovom vidu proizvodnje prema tehnologijama koje su u Izraelu veoma razvijene.

- Razgovarali smo o aktivaranju korišćenja naših livada i pašnjaka i proizvodnji i izvozu goveđeg i ovčijeg mesa u zemlje koje uvoze goveđe meso iz udaljenijih krajeva - naglasio je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, za izraelske sagovornike bila je veoma interesantno pitanje razvoja slatkovodnog ribarstva, proizvodnja sjemena, posebno povrća i krmnog bilja. Kako je naveo, o ovim pitanjima slijedi aktivna i koordinirana saradnja, u koju će biti uključena i državna i privatna preduzeća iz Srpske i Izraela.

- Pozitivno su ocijenili naš zahtjev da se anagažuju studenati iz Srpske, s tim da postoji mogućnost da dobiju stipendije i studiraju ili redovni ili master ili doktorski studij. Prihvaćeno je i da se naši stručnjaci edukuju u njihovim institutima, na farmama i plantažama - rekao je Mirjanić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.