NavMenu

Otkriven test za zaštitu od raka debelog crijeva

Izvor: RTS Petak, 25.10.2013. 11:06
Komentari
Podeli

Britanski naučnici otkrili su test, koji bi za samo pet minuta mogao da pruži dugotrajnu zaštitu od raka debelog crijeva.

Postojeći test, kojim se traže krvarenja nevidljiva golim okom u stolici, za 25% smanjuje smrtnost kod onih koji mu se podvrgnu, ali on ne smanjuje i rizik za razvoj raka. Međutim, naučnici britanskog Univerziteta "Imperijal koledž London" otkrili su test koji se obavlja pomoću fleksibilnog sigmoidoskopa ili "Fleksi skopa", koji je među učesnicima istraživanja smanjio smrtnost od raka debelog crijeva (kolona) za 43%, a rizik za razvoj raka za jednu trećinu.

U tom istraživanju, koje je objavljeno u prestižnom stručnom medicinskom časopisu Lanset, učestvovalo je 170.432 ljudi, a 40.764 bilo je podvrgnuto novom testu fleksibilnim sigmoidoskopom.

Ovim testom se, takođe, otkrivaju i uklanjaju izrasline s kolona i to prije nego što postanu zloćudne.

Novi test pruža dugotrajnu zaštitu od raka debelog crijeva.

Harpal Kumar, izvršni direktor britanskog Udruženja za istraživanje raka, koje je pomoglo istraživanje izjavio je da se radi o prvom ispitivanju koje je pokazalo stvarnu korist fleksibilne sigmoidoskopije u spriječavanju razvoja raka debelog crijeva otkrivanjem i uklanjanjem polipa prije nego što postanu zloćudni.

Kumar je dodao da se u udruženju nadaju da će test postati dio nacionalnog plana ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kako u Velikoj Britaniji, tako i u drugim evropskim i zemljama širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.