NavMenu

Za zdravstveno osiguranje po stanovniku samo 400 KM

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.10.2013. 10:11
Komentari
Podeli

Izdvajanje za zdravstveno osiguranje po stanovniku u RS iznosi samo 400 KM i manje je i do deset puta od izdvajanja pojedinih zemalja regiona, pokazuju podaci sa 7. regionalnog foruma javnih zdravstvenih osiguranja.

Prema podacima s ovog foruma, koji je održan u Banja Luci, poslije RS najmanje sredstava izdvaja Srbija 520, dok Hrvatska za ove potrebe izdvaja 1.000 KM. Ubjedljivo najviše izdvaja Slovenija i to 3.600 KM po osiguraniku.

Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kaže da je činjenica da se u RS izdvaja najmanje sredstava za zdravstvo po glavi stanovnika, ali da RS uprkos tome uspijeva da održi prava osiguranih lica na istom nivou.

- Zdravstvena zaštita koju imaju naši osiguranici je na približno istom nivou kao i zdravstvena zaštita osiguranika iz zemalja okruženja, iako se u RS izdvaja znatno manje za zdravstvo. To znači da se mi u RS susrećemo sa još većim izazovima, ali iznalazimo načine da naši osiguranici u pravima iz zdravstvenog osiguranja ne zaostaju za zemljama regiona - naveo je Tomaš.

Da Federacija BiH ima slične probleme u zdravstvu kao i RS i druge zemlje okruženja, potvrdila je i Novka Agić, direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH, koja je navela da su, posmatrano iz ugla osiguranika, uvijek potrebna veća prava i bolji uslovi liječenja, zbog čega je potrebno i više novca.

- Osiguranici očekuju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a to je nemoguće. Potrebno je definisati šta može biti u potpunosti obezbijeđeno o trošku obaveznog osiguranja, a šta se mora finansirati iz dodatnih izvora - navela je Agićeva.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, kazao je da je činjenica da je RS na zadnjoj ljestvici sa izdvajanjem sredstava.

- Prema podacima se vidi da Srbija odvaja više sredstava od nas, ali ova zemlja ima velike probleme u zdravstvu i dugovanja zdravstvenih ustanova. Mećutim, Srbija je to preuzela kao javni dug na nivou države i preuzela ta dugovanja - kazao je Granulić.

Kada je u pitanju Hrvatska, on kaže, da se malo sredstava izdvaja i u ovoj zemlji, jer smo svjedoci štrajka tamošnjih zdravstvenih radnika.

Granulić je istakao da će u narednom periodu tražiti da bude iznađena mogućnost kako bi ova sredstva bila povećana.

- Iznos od 200 EUR po stanovniku je mizeran. Činjenica je da su nam potrebna veća sredstva, jer se iz godine u godinu povećava broj oboljelih od malignih bolesti - kazao je Granulić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Nezavisne novine" od 25.10.2013.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.