Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.10.2013.| 12:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pušteno u rad postrojenje za preradu komunalnog otpada u Uboraku kod Mostara

Postrojenje za preradu miješanog komunalnog otpada na lokalitetu deponije Uborak kod Mostara, juče je pušteno u probni rad u prisustvu predstavnika Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Evropske unije, koja je putem IPA fonda finansirala ovaj projekt vrijedan 2,345 mil EUR, piše portal indikator.ba.

Direktor Javnog poduzeća "Uborak" Abdurahman Bećirović kazao je kako je svrha ovog postrojenja da se poboljša kvaliteta upravljanja otpadom u mostarskoj regiji i to kroz povećanu brigu o zaštiti okoliša, čovjekovog zdravlja te kroz finansijsku održivost upravljanja otpadom.

- Ovo postrojenje omogućava da se otpad sortira po vrstama materijala te reciklira s ciljem stvaranja novih proizvoda za tržištu, a na osnovu održivog razvoja i zaštite okoliša - kazao je Bećirović.

Dodao je kako se postrojenje nalazi u hali površine 2.400 metara, te da mu je kapacitet 15 tona otpada na sat, objavio je portal indikator.ba.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, izrazila je zadovoljstvo događajem, istaknuvši kako je ovo postrojenje značajno, ne samo za Mostar, već i za cijelu regiju.

- Ovo postrojenje je jako bitno za regiju jer jer će se njegovim radom smanjiti emisija uglijčnog dioksida (CO2) u zraku,a osim toga, iz otpada će se izdvajati, odnosno reciklirati svi materijali koji se mogu prerađivati - kazala je Komadina, zahvalivši svima koji su pomogli da se ovo postrojenje sagradi.

Inače, postrojenje za sortiranje komunalnog otpada izradila je, isporučila i mornitala hrvatska tvrtka "Tehnix" iz Donjeg Kraljevca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.