Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.10.2013.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Splitu održan regionalni Farmaceutski forum

(Foto: b)

PLIVA, članica Teva Grupe, je u Splitu od 21. do 23. listopada organizirala Farmaceutski forum za Jugoistočnu Europu, najveći skup organiziran za ljekarnike iz cijele naše regije kojem se odazvalo oko 200 farmaceuta iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske.

Budući da je briga o zdravlju i dobrobit pacijenta zajednička zadaća svih karika unutar zdravstvenog sustava - liječnika, ljekarnika, farmaceutske industrije, osiguravajućih društava i samih pacijenata, PLIVA i Teva odlučile su organizirati Farmaceutski forum Jugoistočne Europe kako bi zajednički sagledali sadašnju situaciju u ljekarništvu te pravce i mogućnosti razvoja ove važne struke.
Promjene u okruženju, napredak znanosti i nove tehnologije, dostignuća i nova saznanja u medicini i farmaceutskoj industriji, sve bolja obaviještenost pacijenata i korisnika, donose čitav niz izazova ljekarnicima diljem Europe i svijeta. Neki su zajednički, a neki specifični za našu regiju u kojoj su neke zemlje u Europskoj uniji, a neke će to tek postati.

Kamo ide ljekarnička struka, u kojem će se pravcu mijenjati uloga farmaceuta, koje će se nove usluge pružati u ljekarnama, kako pacijenti vide ljekarnike, kakvo obrazovanje trebaju magistri farmacije, što je osobni ljekarnik i zašto cjeloživotno učenje te koja je uloga osiguravatelja i nacionalnih regulatornih tijela u unaprjeđenju ljekarništva, samo su neka od pitanja na koja su tijekom trodnevnog rada pokušali odgovoriti sudionici Foruma. Svjedočimo velikim promjenama s kojima se farmaceutska struka susreće poput stalnog pritiska na smanjenje zdravstvenih budžeta, potreba za inovativnim načinima poslovanja u ljekarnama, sve starijeg stanovništva kojem je potrebna šira zdravstvena skrb te sve educiranijih pacijenata koji raspolažu s velikim brojem stručnih informacija.

Od tema koje su izazvale najviše zanimanja, izdvajamo: Javne ljekarne u Europskoj uniji; Kako naconalna regionalna tijela mogu unaprijediti kompetentnost i usluge u ljekarništvu, Slovačko iskustvo ili Tranzicijska zemlja s novim ljekarničkim uslugama te Ljekarnička skrb i usluge u javnim ljekarnama. O njima su izlagali gosti predavači, među kojima John Chave iz Farmaceutskog udruženja Europske unije, Lorraine Horgan iz Irskog farmaceutskog društva, Štefan Krchňák iz Slovačke farmaceutske komore i James Davies ispred Udruženja ljekarničkih lanaca iz Ujedinjenog Kraljevstva. Iskustva iz svojih zemalja iznijeli su Miran Golub, mag. pharm., predsjednik Lekarniške zbornice Slovenije, Sanja Jović, mr.ph.spec., predsjednica Upravnog odbora Farmaceutske komore Srbije i Mate Portolan, mag. pharm., predsjednik Hrvatske ljekarničke komore, a zapaženo izlaganje o razvoju ljekarničkih usluga, preraspodjeli odgovornosti unutar zdravstvenog tima primarne zdravstvene zaštite i ulozi HZZO-a održao je prim. dr. Siniša Varga, dr. med. dent. ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

PLIVA je na Forumu predstavila svoje zdravstvene portale www.PLIVAmed.net i www.PLIVAzdravlje.hr koji mogu biti od pomoći i ljekarnicima i liječnicima. Nakon Foruma svi radovi kao i rezultati provedenih istraživanja bit će objavljeni za zainteresirane.

Tihomir Orešković, predsjednik Uprave PLIVE izjavio je: "U svojim sam razgovorima u različitim zemljama Jugoistočne Europe primijetio da, usprkos brojnim regulatornim razlikama, postoje mnoga zajednička pitanja i dileme. Razmjenom iskustava i sustavnom edukacijom možemo unaprijediti usluge usmjerene prema pacijentima, pridonijeti bržem razvoju farmaceutske struke i boljoj prilagodbi ograničenjima na koja nailazimo u okruženju."

James Davies, MPharm. PhD. MRPharmS., Udruženje ljekarničkih lanaca UK: "Ljekarnici su u cijeloj Europi suočeni sa sličnim izazovima i sjajno je što je PLIVA uspjela okupiti tako puno farmaceuta iz Jugoistočne Europe. U Hrvatskoj postoji čitav niz mogućnosti za pružanje dodatnih zdravstvenih usluga u ljekarnama, a svi mi uistinu možemo puno naučiti jedni od drugih."

John Cave, dipl. pravnik, glavni tajnik Farmaceutskog udruženja Europske unije izjavio je: "Ljekarnici su još uvijek nedovoljno iskorišten resurs. Razvoj i uvođenje novih ljekarničkih usluga farmaceutima će omogućiti da još više doprinose rješavanju ključnih javnozdravstvenih problema kao što su suradljivost bolesnika u primjeni terapije i liječenje kroničnih bolesti."

Mate Portolan, mag. pharm., predsjednik Hrvatske ljekarničke komore istaknuo je: "Bilo je izuzetno korisno čuti s kojim se sve izazovima nose kolege iz susjednih zemalja te koja rješenja primjenjuju u zemljama Europske unije, primjerice Irska, Velika Britanija ili Poljska. Mi u Hrvatskoj budno pratimo razvoj ljekarništva u drugim zemljama te pokušavamo prenijeti najbolje prakse i izbjeći tuđe pogreške u stalnim promjenama zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj."

Sanja Jović, mr.ph.spec., predsjednica Upravnog odbora Farmaceutske komore Srbije i direktorica Sektora za kvalitet Apoteke Beograd također je naglasila značenje Foruma kao mjesta susreta struke i poručila kako "ljekarna kao zdravstvena ustanova ima specifičan položaj koji iziskuje vještine i alate modernog menadžmenta kako bi se osnovna misija ljekarništva ostvarila, a ljekarna istodobno uspješno poslovala. Iako ljekarna postaje sve više tržišno orijentirana i posluje u uvjetima stroge zakonske regulative, etička načela zdravstvenih radnika i zahtjevi dobre ljekarničke prakse stavljaju dobrobit pacijenata-korisnika ispred profita."

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE