NavMenu

Počelo sprovođenje Projekta razvoja i saradnje regije Birač vrijednog 2 mil USD

Izvor: eKapija Srijeda, 23.10.2013. 11:55
Komentari
Podeli

Memorandum o razumijevanju između Ujedinjenih nacija (UN) i opština Bratunac, Milići, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica, čime je ozvaničen početak provedbe Projekta razvoja i saradnje regije Birač, potpisan je juče (22. oktobar 2013.) u Srebrenici. Memorandum su potpisali predstavnici UNDP-a, UNICEF-a i UNHCR-a u BiH, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, te načelnici spomenutih pet opština regije Birač, javlja portal "Klix.ba".

Dokument predviđa nastavak uspješne saradnje UN agencija i općina područja Birač, a definiše uspostavljanje Lokalne akcione grupe (LAG) radi unapređenja međuopštinske saradnje i bolje saradnje sa svim lokalnim subjektima (mjesne zajednice, civilno društvo, privatni sektor itd.)

Cilj je izrada regionalne razvojne strategije i poboljšanje socijalnih usluga radi smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti.

- Holandska vlada još od 1995. godine pokazuje veliku predanost rekonstrukciji, održivom povratku, izgradnji mira i razvoja u cijeloj BiH, a posebno u Srebrenici. Sredstva su ulagana u izgradnju kapaciteta u opštinama da bi se unaprijedili procesi planiranja na opštinskom nivou i izrade lokalnih budžeta. Holandska potpora ima za cilj razvoj šire regije od koje će imati koristi sve zajednice u općinama - izjavio je ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković ustvrdio je da je Memorandum od velikog značaja za razvijanje regije.

- Ovaj projekt je partipacija između ovih pet lokalnih zajednica i ovih organizacija s glavnim finansijerom Vladom Holandije. Riječ je o regionalnoj saradnji i ekonomskom razvoju te potencijalnim resursima s kojima ovih pet lokalnih zajednica raspolažu. Nadam se da će ovo biti dobra referensa za regiju - kazao je Duraković.

Projekt vrijedan 2 mil USD finansira Vlada Kraljevine Holandije, a njime će se omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

Projekt traje od septembra 2013. do aprila 2016.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.