NavMenu

Ministarstvo zdravlja RS obilježava međunarodnu sedmicu prevencije trovanja olovom

Izvor: eKapija Srijeda, 23.10.2013. 10:57
Komentari
Podeli

Povodom međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom, koja se obilježava od 20–26. oktobra, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske pridružuje se akciji koju organizuje Globalna alijansa za eliminaciju boja koje sadrže olovo (Global Alliance to Eliminate Lead Paints – GAELP), kako bi se javnost u Republici Srpskoj upoznala sa značajem prevencije trovanja olovom, naročito kada su u pitanju djeca, saopšteno je na sajtu Vlade RS.

Industrijske grane kao što su rudarstvo i metalurgija mogu da predstavljaju izvore kontaminacije životne sredine, dok se u nekim zemljama i dalje koriste boje i benzin koji sadrže olovo. Neki proizvodi kao što su boje za zidove, predmete, crtanje i slikanje, nakit, igračke koje sadrže obojene dijelove i kozmetički proizvodi mogu da sadrže olovo. Voda za piće koja se isporučuje korisnicima sistemom olovnih cijevi može da sadrži olovo.

Olovo u tijelo dospijeva udisanjem čestica nastalih sagorijevanjem materijala koji sadrže olovo, te unošenjem vode, hrane ili prašine koji sadrže olovo. Djeca su posebno osjetljiva kategorija zbog njihove navike da ustima spoznaju predmete koji ih okružuju, uključujući i igračke koje su obojene bojama koje sadrže olovo.

Olovo je otrov koji se nakuplja u organizmu i štetno djeluje na različite sisteme organa u organizmu, a posebno je štetno za djecu. Ne postoji bezbjedan nivo izloženosti olovu, što znači da ne postoji dovoljno niska koncentracija u organizmu koja bi se smatrala bezbjednom. Trovanje olovom se u potpunosti može spriječiti.

Djeca su naročito osjetljiva na štetne efekte olova, a kao posljedice trovanja mogu se javiti trajni neželjeni efekti po zdravlje u vidu smetnji razvoja mozga i nervnog sistema.

Kako biste zaštitili svoju porodicu potrebno je redovno održavati higijenu prostora i higijenu dječijih ruku kako bi se uklonile nečistoće koje mogu da sadrže čestice olova. Prilikom kupovine boja za bojenje zidova ili predmeta tražite od vašeg prodavca informaciju da li iste sadrže olovo.

U Republici Srpskoj, na osnovu Zakona o hemikalijama zabranjena je upotreba olova u bojama i u nakitu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.