Izvor: eKapija | Srijeda, 23.10.2013.| 10:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Održan regionalni sastanak eksperata za povezivanje nauke i održivog razvoja u Dubrovniku

UNDESA (UN Department of Economic and Social Affairs) UN - Odjel za privredni razvoj i socijalna pitanja i Vlada Republike Hrvatske - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organizirali su u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku 21. i 22. 10. 2013. godine regionalni sastanak eksperata za povezivanje nauke i održivog razvoja. Cilj je bio doprinijeti Globalnom izvještaju o održivom razvoju, koji se kroz nekoliko ovakvih regionalnih sastanaka priprema nakon Konferencije Rio+20, održane prošle godine. Identificirani su glavni naučno utemeljeni izazovi održivog razvoja iz perspektive Europe i Mediterana, koji će se unijeti u Globalni izvještaj, a čija radna verzija treba biti gotova 31.12. ove godine.

Uz zvaničnike UNDESE, sudjelovali su međunarodni stručnjaci, predstavnici vlada, naučnih instituta, međunarodnih organizacija i civilnog društva. Raspravljalo se o budućim pravcima upravljanja održivim razvojem te je uspostavljena mreža naučnih saradnika koji imaju proaktivnu ulogu u kreiranju politika održivog razvoja na lokalnim, nacionalnim, regionalnim i globalnom nivou.

Iz Bosne i Hercegovine je na ovom skupu učestvovao prof. dr Tarik Kupusović. Osim učešća u raspravi, prezentirao je "Opcije za jačanje povezivanja nauke i politika održivog razvoju na regionalnom i subregionalnim nivoima".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.