Izvor: eKapija | Utorak, 22.10.2013.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Australijski "Balamara Resurces Limited" obnavlja Rudnik olova, cinka i barita u Varešu - Najavljeno zapošljavanje lokalnog stanovništva

Australijska rudarska kompanija "Balamara Resurces Limited" nosilac je projekta obnove bivšeg Rudnika olova, cinka i barita u Varešu na lokalitetima Veovača, Rupice, Juraševac i Brestić, saopšteno je na zvaničnom opštinskom sajtu.

Navedena kompanija je izvršila kupovinu domaćeg privrednog društva iz Kreševa, "MM Project"-a krajem 2012. godine, kojoj je odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona dodjeljena koncesija za istraživanje i eksploataciju metaličnih mineralnih resursa – olova, cinka i barita na ležištima Veovača i Rupice – Juraševac, Brestić u općini Vareš. "MM Project" je prije zaključivanja Ugovora o koncesiji sa ministarstvom privrede ZDK, također izvršilo kupovinu imovine Rudnika olova, cinka i barita u stečaju, te na taj način dalo značajan doprinos okončanju davno započetog stečajnog postupka.

U martu 2013. godine potpisan je Ugovor o koncesiji kojim se koncesionaru dodjeljuje pravo na istraživanje i eksploataciju metaličnih mineralnih resursa olova, cinka i barita na period od 25 godina, od čega je 5 godina prema Ugovoru planirano za istraživanje i pripreme za eksploataciju.

Nakon potpisivanja koncesionog ugovora, po odluci uprave društva, odlučeno je da se izvrše statusne promjene nad koncesionarom,"MM Project"-om iz Kreševa, tako da je promijenjen naziv društva i sjedište koje je premješteno na područje Zeničko-dobojskog kantona u Visoko za vrijeme trajanja istraživanja i pripreme za eksploataciju. Novi naziv koncesionara nakon izvršenih promjena je "Eastern mining", a nakon čega je potpisan i aneks ugovora o koncesiji sa novim podacima koncesionara.

"Eastern Mining" kao koncesionar intenzivno radi na pripremi potrebne dokumentacije i pribavljanju zakonom propisanih dozvola za početak istražnih radova na lokalitetu Rupice i eksploatacionih radova na lokalitetu Veovača u saradnji sa Zavodom za geologiju Federacije Bosne i Hercegovine i Rudarskim institutom iz Tuzle kojje angažoovao "Eastern Mining" za izradu i reviziju projekta detaljnih geoloških istraživanja.

Ovaj investicioni projekat od velikog je značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za kanton i Federaciju BiH. Već su značajna sredstva uplaćena kao jednokratna koncesiona naknada prije zaključivanja ugovora, a nakon početka eksploatacije, plaćaće se redovna koncesiona naknada prema cijeni utvrđenoj Koncesionim ugovorom.

Drugi značajan segment realizacije ovog projekta ogleda se u planiranom zapošljavanju lokalnog stanovništva prema potrebama projekta, a u svim njegovim fazama. Sasvim dovoljan indikator za uspjeh ovog projekta su iskustva sa drugog projekta kompanije "Balamara Resurces Limited" u Crnoj Gori u Mojkovcu na lokalitetu bivšeg rudnika Brskovo, kojeg vodi firma-kćerka "North Mining" iz Podgorice. Na pomenutom projektu, geološka istraživanja su u završnoj fazi sa jako dobrim rezultatima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE