NavMenu

I BiH misli na ozonski omotač

Izvor: Pincom. Četvrtak, 23.11.2006. 15:09
Komentari
Podeli

Upotreba metil bromida u BiH potpuno će prestati do kraja godine, rečeno je danas, 23. novembra tokom radionice u Sarajevu koju su organizirali Ozonska jedinica BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNIDO (UN organizacija za industrijski razvoj.

Implementacija projekta "Izbacivanje iz upotrebe metil bromida u proizvodnji sadnog materijala duhana, povrtnih kultura i cvijeća" počela je 2004. godine kada je potrošnja metil bromida (MeBr) bila oko 20 tona. Ta potrošnja je postupno smanjivana da bi tokom prošle godine bila oko 1,29 tona. Projekt se završava do kraja godine kada potpuno prestaje uporaba MeBr. Putem projekta uvedena je zamjenjujuća tehnologija u rasadnicima tzv. Floating (plutajući) sustav-hidroponija uz primjenu integralne zaštite i pesticida koji su najmanje nepoželjni za okoliš i kojom se izbacio iz uporabe MeBr kao fumigator za tlo u rasadnicima.

Proizvođači su prihvatili novu tehnologiju što je u konačnici omogućilo veću, kvalitetniju proizvodnju i doprinijelo zaštiti okoline, rekao menadžer projekta Refik Numić. Metil bromid je tvar koja oštećuje ozonski omotač, nema je u prirodi, a jedan atom broma može uništiti 100.000 molekula ozona.

BiH je članica Bečke konvencije o zaštiti ozonskog omotača i Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač, te stoga ima obvezu ispunjavanja odredbi konvencije i njezinog protokola.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.