NavMenu

Izvoz piva iz BiH opao za 53% - Odbor Grupacije proizvođača piva traži da akciza bude 0,35 KM po litru

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.10.2013. 09:37
Komentari
Podeli

Izvoz piva iz BiH za prvih osam mjeseci ove godine smanjen je za 53% i iznosi svega 1,2 mil KM, dok je uvoz dostigao čak 100 mil KM, izjavio je u Sarajevu savjetnik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

- Kada je riječ o strukturi tržišta, dominantnu poziciju u uvozu piva imaju Srbija i Hrvatska, dok ove zemlje istovremeno imaju najveći udio i u kupovini piva iz BiH - konstatovao je Gavran.

On je naglasio značaj podrške novom prijedlogu izmjena Zakona o akcizama, koji je zasnovan na evropskim direktivama, na kome STK od početka radi sa resornim ministarstvom, kako bi bila promijenjena situacija na terenu bez ikakve diskriminacije.

- Dok mnogi u BiH govore deklarativno o zaštiti domaće proizvodnje bez argumenata, grupacija pivara i Komore su od samog početka ovom pitanju pristupili vrlo ozbiljno, proučavajući i primjenjujući međunarodnu regulativu - rekao je Gavran novinarima.

Odbor Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori u BiH zatražio je od nadležnih institucija u BiH da, s ciljem zaštite domaće proizvodnje, u parlamentarnoj proceduri prihvati prijedlog resornog ministarstva da akciza na uvozno pivo bude 0,35 KM po litru piva, a ne "korigovanih" 0,25 KM po litru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.