NavMenu

Obnovljivi materijali i eko oznake sve traženiji u izboru ambalaže proizvoda

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 21.10.2013. 13:08
Komentari
Podeli

(Foto: tetrapak.com)

"Tetra Pak", renomirana svjetska kompanija u proizvodnji rješenja za preradu i pakovanje prehrambenih proizvoda, objavila je rezultate petog po redu istraživanja u području ekologije, koje se provodi svake dvije godine. Istraživanje je pokazalo kako potrošači u cijelom svijetu sve više traže obnovljive materijale i označavanje ambalaže proizvoda eko oznakama, a recikliranje je postalo temeljni zahtjev i za potrošače i za predstavnike prehrambene industrije, saopšteno je na sajtu Instituta za ambalažu i tiskarstvo Zagreb.

Predstavnici prehrambene industrije pokazuju znatan porast zanimanja za obnovljive materijale, te uporabu materijala na biološkoj bazi ocjenjuju jednim od najvažnijih trendova koji će oblikovati budućnost industrije ambalaže pića.

S druge strane, potrošači i dalje ocjenjuju karton "najekološkijom" ambalažom zbog toga što je papir obnovljivi materijal, a više od 50% potrošača smatra kako će primjena bioplastike dodatno unaprijediti ekološka svojstva kartonske ambalaže.

Izvješće također uočava kako potrošači imaju sve veću potrebu za dodatnim informacijama o utjecaju na okoliš. Kako bi mogli odabrati proizvode uz punu informiranost, 37 % potrošača redovito traži eko oznake na ambalaži za prehrambene proizvode, dok svaki peti potrošač u istraživanju prepoznaje logotip "Forest Stewardship Council"-a (FSC), a većina ga točno povezuje s održivim šumarstvom.

Recikliranje ostaje imperativ

Razvrstavanje i odvajanje ambalaže za recikliranje i dalje je najvažnija aktivnost potrošača vezana uz zaštitu okoliša, što se, kako pokazuje istraživanje, nije promijenilo od 2005. Mogućnost recikliranja ambalaže predstavnicima prehrambene industrije u međuvremenu je postala imperativ kod razvoja proizvoda ili usluga.

- Rezultati ovogodišnjeg istraživanja potvrđuju važnost stavljanja okoliša u središte naših strateških planova - rekao je Dennis Jönsson, izvršni direktor "Tetra Paka".

- Čvrsto smo se obvezali smanjiti svoj utjecaj na okoliš u svim karikama lanca vrijednosti, razvijati održive proizvode i povećati omjere recikliranja. Uspješno napredujemo prema ciljevima koji smo si postavili u ovim važnim područjima.

Ove je godine u istraživanju sudjelovalo više od 7.000 potrošača i više od 200 predstavnika prehrambene industrije iz ukupno 13 zemalja svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.