NavMenu

Prekogranična turistička saradnja BiH i Hrvatske - Travnik, Tomislavgrad, Bjelovar i Kutina zajednički promovišu autohtone sireve

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.10.2013. 15:07
Komentari
Podeli

Ovim partnerstvom Općina Travnik će sa Bjelovarom, Kutinom te Tomislavgradom, prijaviti zajednički turistički prekogranični projekat kojim će se prijaviti na 3. poziv u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. s ciljem poticanja stvaranja prekogranične saradnje i partnerstva; poticanja razvoja zajedničkih prekograničnih aktivnosti revitaliziranja privrede, zaštite prirode i okoliša i unapređenja socijalne povezanosti na programskom području, saopšteno je na sajtu općine Travnik.

Opći cilj ovog projekta zasnovan je na činjenici da sva četiri grada, osim svojih specifičnosti, kulturnih i prirodnih vrijednosti imaju razvijenu proizvodnju autohtonih sireva. Iz tog zaloga, sir je izabran kao proizvod koji povezuje ova područja te stavljen u središte razvoja turističke ponude zasnovane na gastro-enološkim vrijednostima.

Upravo ta raznolikost ponude sireva predstavlja dobru podlogu za povezivanje regija u jedinstven turistički proizvod. Ovim projektom će se odrediti četiri glavne vrste sireva koji će se predstaviti na tematskom putu sira sa centralnim info punktovima i "jestivim suvenirnicama" na pijacama i trgovima ova četiri grada i međunarodnim i domaćim sajmovima.

Na sastanku održanom u Bjelovaru 9. oktobra 2013. načelnici su definisali predstojeće aktivnosti i zaključke na osnovu kojih će administracije sva četiri partnera usaglasiti glavni projekat sa kojim će prijaviti do 4. novembra 2013. godine na poziv IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.