NavMenu

"Nasdaq" u pohodu na London

Izvor: Utorak, 21.11.2006. 14:04
Komentari
Podeli

Šefovi američkog tržišta tehnoloških dionica za najveće europsko financijsko tržište spremi su platiti 5,1 milijardi dolara. Spajanjem bi nastala najveća i najaktivnija burza na svijetu.

Otkad je u martu 2006. odbijena njegova prethodna ponuda za njezino preuzimanje, Nasdaq je svoj udjel u Londonskoj burzi povisio na 25%. Sada je za preostali udjel u toj kompaniji ponudio oko 12 funti po dionici u gotovini. To je 40% više od ponude koju je dao u ožujku, ali blizu iznosa koji je ta po veličini američka burza platila za veći dio svojeg sadašnjeg udjela.

Spajanjem tih dviju burzi formiralo bi se najveće financijsko tržište u svijetu po broju kompanija čijim dionicama trguju - njih više od 6.400 tržišne vrijednosti 11.800 milijardi dolara. Bila bi to i najaktivnija burza u svijetu, prosječnog dnevnog obujma trgovanja od 7,4 milijarde dionica.

Tržišta dionica u svijetu ubrzano se nastoje konsolidirati, pritisnuta zahtjevima korisnika da smanje naknade i ponude globalne usluge. Pritiscima je dodatno pridonijela prošlotjedna najava skupine banaka o formiranju vlastite paneuropske platforme za trgovanje dionicama u idućoj godini.

Londonska je burza idealna meta preuzimanja budući da se radi o relativno maloj kompaniji u usporedbi s većinom njezinih konkurenata, koji su svoje poslovanje razgranali na druge trgovinske platforme. LSE je, međutim, odbio sve dosadašnje takve pokušaje. Nasdaq je najavio zadržavanje LSE branda, te istakao da bi Londonsku burzu i dalje regulirali isključivo britanski regulatori financijskih tržišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.