NavMenu

Uskoro tablete za dijabetičare

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 14.10.2013. 12:20
Komentari
Podeli

Inzulin u tabletama može postati stvarnost već do kraja ove decenije, odnosno do 2020. godine - tvrde ljekari. Rad na ovom preparatu istovremeno su počeli danska farmaceutska kompanija "Novo-nordisk" i izraelska "Oramed farmaceutikals".

Problem prekomjernog sadržaja glukoze u krvi uz pomoć injekcija inzulina čovječanstvo je odavno riješilo. Ali to je svakodnevni bolan način i sadrži rizik - nficiranje od upotrebe šprica.

Otuda želja bolesnika sa dijagnozom "šećerna bolest" da primaju inzulin u obliku tableta.

Naučnici raznih zemalja bili su okupirani ovim problemom, ali niko nije uspio da dobije pozitivan rezultat.

Problem je u prirodi ovog preparata. To je bjelančevinski preparat. Bjelančevina se, prilikom gutanja, rastvara u fermentima koje sadrži želudčano-crijevni trakt.

Ruski naučnici probali su način unošenja inzulina preko nazalnog spreja. Ovaj, naizgled praktičan način, odbačen je, jer se ispostavilo da je nemoguće proračunati koja će doza preparata dospjeti na sluzokožu nosa.

Još jedna razrada ruskih farmaceuta su inzulinske preoralne kapsule sa hidrogelom. Polimerski omotač (kapsule) sprečava razlaganje inzulina u želucu i dejstvo preparata počinje u tankom crijevu. Međutim, za postizanje efekta potrebno je 20 puta više inzulina nego što je potrebno za injekciju.

Za sada nije poznato koja je namjera danskih i izraelskih naučnika. Ali, ukoliko sve krene dobro i farmaceuti uspiju da dokažu efikasnost tableta inzulina, kao i ako ne bude nus-pojava, preparat će biti na raspolaganju svim pacijentima krajem ove ili početkom iduće decenije.

Sredstvo za dijabetičare otkriveno je 1922. godine. Od tada nema zamjene za inzulin - navodi "Glas Rusije".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.