Izvor: eKapija | Petak, 11.10.2013.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Gauss" predstavio GeoPortal Grada Mostara

U Mostaru je 2. oktobra završena konferencija "Upravljanje poslovnim procesima i centralizacija prostornih podataka u lokalnoj samoupravi" koju je organizovao "Gauss" sa domaćinom Zavodom za prostorno uređenje Mostara uz pokroviteljstvo američkog "Bentley"-a.

Konferencija je održana sa ciljem da se predstave iskustava i mogućnosti primjene rješenja za upravljanje poslovnim geoprostornim informacijama i automatizacije procedura za servisiranje građana na nivou cijele lokalne uprave, te da se svi učesnici upoznaju sa aktuelnostima u primjeni novih GIS tehnologija za korištenje digitalnih baza katastarskih i urbanističkih podataka u općinskim službama i komunalnim institucijama.

Konfernciju je otvorio direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostar Salem Bubalo, a zatim se prisutnim obratio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Tom prilikom su ukazali na značaj uvođenja sistema za upravljanje prostornim informacijama urbanizma, katastra i komunalne infrastrukture u Gradu Mostaru i koristi koje će građani time dobiti.

U nastavku konferencije je zvanično pušten u rad GeoPortal Grada Mostara (www.mostargis.ba), a Bubalo je pojasnio način rada GeoPortala i koje sve informacije građani mogu dobiti.

Direktor "Gauss"-a Mirza Ponjavić je govorio o ulozi geoinformacija u donošenju odluka u lokalnoj upravi, kako obezbjediti dostupnost prostornih podataka svim službama, koliko su prostorni podaci danas raspoloživi, te kako uprave mogu unaprijediti svoje poslovanje kroz integraciju poslovnih procesa i primjenu geoinformacija a tehnički direktor "Gauss"-a Almir Karabegović je govorio o sistemima za vođenje predmeta i upravljanje informacijama.

Prisutnim se obratio i predstavnik "Bentley"-a Mihail Panayotov i prezentirao "Bentley" proizvode i rješenja. Na praktičnom primjeru je pokazao korištenje 3D modela u kompleksnoj infrastrukturi gradova.

Završnu riječ na konfernciji je imao Elvir Ferhatbegović, menadžer poslovnih rješenja u "Gauss"-u. Prezentirao je rješenja za upravljanje infrastrukturom lokalne samouprave i način rada "Gauss WebPresentera" na primjeru prostornog plana Grada Mostara, kao i korištenja "Gauss UrbanPlannera" za integraciju različitih poslovnih procesa koji se realizuju u okviru službi za urbanizam i prostorno uređenje.

Konferencija je bila namjenjena gradonačelnicima, načelnicima općina i pomoćnicima načelnika za poslove prostornog uređenja, kao i drugim rukovodiocima zainteresovanim za informatizaciju i unapređenje rada lokalne uprave.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.