NavMenu

Podrška poljoprivredi - Opština Kozarska Dubica i GIZ počeli pripreme za IPARD projekte

Izvor: eKapija Petak, 11.10.2013. 13:07
Komentari
Podeli

Opština Kozarska Dubica u saradnji sa njemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ) počela je pripreme za izradu IPARD projekata koji se odnose isključivo na oblast poljoprivrede i sufinansiraće se sredstvima Evropske unije.

Tim povodom načelnik opštine Mile Zlojutro i direktor Razvojne agencije opštine Kozarska Dubica Danijel Marjanović boravili su u dvodnevnoj studijskoj posjeti Čakovcu, odnosno Međimurskoj županiji u Hrvatskoj, kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse lokalnog ekonomskog razvoja kroz GIZ-ov "Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj" (ProLocal).

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro je izjavio da je GIZ organizacijom ovog studijskog putovanja željela na praktičan način pomoći ljudima iz partnerskih opština i gradova u sprovođenju priprema za izradu, a potom i realizaciju IPARD projekata koja još uvijek nije aktuelna na području BiH. On je pojasnio da se realizacija ovih projekata, koji će biti sufinansirani sredstvima EU, odnosi isključivo na poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, te da je od značaja da opština spremno dočeka njihovu primjenu i pokuša uspješno ući u njihovu realizaciju.

- Upoznati smo sa uspješnim projektima na području ruralnog razvoja i sa preduzetnicima u sektoru poljoprivrede koji su kvalitetno iskoristili mogućnosti sufinansiranja svojih investicija sredstvima fondova Evropske unije. Osim toga prisutnima je predstavljeno uspješno privlačenje investitora u poslovne zone i uloga razvojne agencije u lokalnom ekonomskom razvoju - pojasnio je Danijel Marjanović direktor Razvojne agencije opštine Kozarska Dubica.

Tokom studijskog putovanja predstavnici opština i gradova posjetili su farmu porodice Murković iz Novakovca, koja broji 150 muznih grla i koja je uspješno prošla kroz IPARD proceduru, te dobila sredstva u iznosu 50% neto investicije.

Osim toga, obišli su preduzeće za proizvodnju i pakovanje povrća u Totovcu, čiji je vlasnik je dva puta koristio IPARD sredstva za svoje investicije, vinariju Cmrečnjak u Svetom Urbanu, koja proizvodi oko 200.000 litara kvalitetnog vina, a za tehnološko opremanje podruma, takođe, koristi sredstva IPARD-a, kao i poslovnu zonu u Svetom Martinu na Muri koja ima 11 preduzeća sa više od 300 radnika.

U posjeti Međimurskoj županiji boravili su načelnici 10 lokalnih samouprava, koji su zajedno sa opštinom Kozarska Dubica partneri programa "ProLocal" koji provodi oganizator i finansijer posjete GIZ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.